Владимир Путин заплашва Европа с оръжие за масово поразяване

Следващата седмица се навършва една година от руската инвазия в Украйна и Владимир Путин отправя нови заплахи. Лидерът на Кремъл обяви, че ще тества ракетата Сатана 2 , за която многократно е казвал, че е в състояние да унищожи цял град. Освен това може да удари всяка цел на картата на света.

Нова версия

Според няколко източника, цитирани от The Independent , военните експерти очакват изстрелването на ракетата Satan -2 да се състои между 15 и 25 февруари в отдалечените райони на Камчатка, полуостров в руския Далечен изток.

Първият тест беше обявен с много шум през април и Москва пусна и кадри от това събитие. По-късно през май Дмитрий Рогозин, бивш ръководител на Роскосмос, заяви, че 50 междуконтинентални хиперзвукови ракети Сатана-2 вече са в масово производство и скоро ще постъпят в руската армия.

Изстрелването беше широко рекламирано от телевизионната станция „Россия 1“, а модераторът на едно предаване заяви, че ракетата „Сатана 2“ може дори да достигне САЩ.

Оръжие за масово унищожение

Ракетата Satan-2 има обсег от 10 000 до 18 000 километра и се разработва от началото на 2000 г. Тя може да носи до 16 ядрени бойни глави. Височината й е е колкото 14-етажна сграда (35,3 метра) и тежи 220 тона.

Владимир Путин няколко пъти говори за тази ракета и твърди, че тя може да порази всяка цел на земята. „Това наистина уникално оръжие ще засили бойния потенциал на нашите въоръжени сили. Тя надеждно ще осигури сигурността на Русия срещу външни заплахи и ще даде повод за размисъл на тези, които се опитват да заплашват страната ни“, каза Владимир Путин през април, когато беше извършено първото изпитание на тази ракета.

Коментари

коментара