Измислиха какво да ядем, след като яйцата са скъпи

“За съжаление, некачествените храни имат друга, много висока цена – цената на здравето”. Това заяви в интервю за БГНЕС диетологът проф. Донка Байкова. С нея разговаряме за това дали инфлацията ще принуди производителите да влагат некачествени суровини в продуктите си с цел да задържат цените си ниски.

“Цените главоломно растат, но ние трябва да се съобразяваме с бюджетните ни възможности. Добре е да купуваме по-малки количества, но качествена храна. Разбира се, ежедневно трябва да консумираме млечни продукти, риба, яйца, зеленчуци, плодове и въглехидратните – картофи и бобови храни”, заяви още диетологът.

На въпроса какво означават тези по-малки количества консумация, проф. Байкова уточни, че дневният прием на сирене е 50 гр., кашкавал – 40 гр., кисело мляко- 300 гр., една порция чисто месо – 120 гр. и то три пъти седмично.

“Хората могат да консумират риба, тъй като тя е изключително полезна, като това може да става три пъти седмично. По-евтин вариант е скумрия или пъстърва, цената им е ниска.

Яйцата са много скъпи, почти два пъти скочи цената им, но това е най-ценната и балансирана храна за съвременния човек, и не би трябвало да се лишаваме от нея. Седмичният прием яйца за деца трябва да е 4-5 броя, а за нас, възрастните, по 3-4”, съветва още специалистът.

На въпрос как можем да разберем кога дадена храна е некачествена, диетологът подчерта, че от 2010 г. имаме стандарт за млечните продукти /БДС/, които се правят от натурални суровини и нямат Е-добавки – тоест промишлени, технологични, и други такива, които биха предизвикали здравословни проблеми.

“Важно е да консумираме качествена храна. Нейното намаляване като количество няма да е фатално за организма ни, но искам да подчертая, че откъм месото е добре да се избягват колбасите и саламите“, допълва проф. Байкова.

И напомня, че сезонните плодове и зеленчуци са с относително ниска цена, а и са отлични за здравето. „“Ряпа, алабаш, цвекло, и други такива – това ще ни помогне да се храним балансирано и по бюджета”, допълни още проф. Донка Байкова.

Коментари

коментара