Спасиха семейство оцеляло 107 часа под руните в Турция

Точно 107 часа след опустошителните земетресения от понеделник с епицентър в Кахраманмараш двама души – мъж и жена, семейство Кълънч – бяха спасени живи изпод отломките на 5-етажен жилищен блок в град Искендерун, окръг Хатай, който е сред най-разрушените райони.

Няколко часа преди това бяха спасени шестима души от семейство Октай от същия блок, които бяха престояли 102 часа под земята.

КАК БЯХА СПАСЕНИ

Войници от спасителния екип със слушалки със специални устройства за улавяне на звука и термовизионни камери установили, че под отломките на блока има живи хора. Това били две семейства, чиито апартаменти били един срещу друг на един и същ етаж в срутения блок.

През целия ден продължава битката на спасителите. Студеното време затруднява борбата за спасяването на хората.

Докато се мъчели да стигнат до затрупаните, спасителите непрекъснато разговаряли с тях, окуражавали ги, че непременно ще ги спасят, пише БТА.

Така на 102-рия час от земетресението успели да изведат 6-членното семейство. След като им била оказана първа помощ, родителите с четирите деца били отведени в болница.

А 5 часа по-късно извели живи изпод развалините и другото семейство – Разие и Мурат Кълънч.

Докато отвеждаха мъжа и жената с носилки към линейката, те помахаха с ръка на насъбралите се хора, които с надежда очакват да бъдат спасени техни близки.

Коментари

коментара