Докато тук всякакви престъпници ни управляват, Гърция забрани на осъждани лидери на партии да ходят на избори

Кириакос Мицотакис

Гръцкият парламент подготви почвата за забрана на участие в изборите на партии, чиито лидери са били осъждани за престъпления, на фона на предстоящите парламентарни избори през пролетта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Депутатите гласуваха вчера в подкрепа на поправка, насочена към предотвратяване на участие в изборите на политически партии като крайнодясната „Златна зора“, някога третата по големина политическа сила в Гърция, след като беше обявена за престъпна група, свързана с престъпления на омраза, в съдебен процес през 2020 г.

Законът ще засегне и малката дясна партия „Елинес“, което означава „гърци“, съоснована от бившия депутат и говорител на „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който беше осъден на 13 години затвор през 2020 г. Проучванията на общественото мнение оценяват подкрепата към партията на близо до прага от 3 процента, необходим за влизане в парламента.

Поправката, внесена от консервативното правителство, беше одобрена от парламентарното мнозинство в 300-местната камара.

„Никой в тази зала не иска да премине през това, да види отново… парламентарното представителство на малцина да се превърне в оръжие на насилие срещу гражданите, водещо към брутални убийства и ранявания“, каза министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис преди гласуването, призовавайки депутатите да гласуват „за“.

Коментари

коментара