Имунотерапия за рак на белия дроб

Т-клетъчна терапия

Т-клетъчната терапия с химерен антигенен рецептор (CAR) е обещаващ подход за лечение на рак на белия дроб. CAR Т-клетките разпознават антигените на туморните клетки и след това са генетично конструирани, за да изолират собствените Т-клетки на пациента извън тялото. Веднъж инфузирани, тези имунни клетки са в състояние да мигрират към туморните места, убивайки рака. Това лечение е потенциална алтернатива на химиотерапията, радиацията и хирургията. В момента обаче способността му да се бори със солидни тумори е ограничена. Провеждат се множество клинични изпитвания, за да се провери ефикасността на тези терапии.

Научете повече за интересните процеси на този вид лечение – имунотерапия при рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е един от най-често срещаните видове рак. Над 1,6 милиона души умират всяка година от него. Въпреки че сега болестта се лекува с голямо разнообразие от методи, като химиотерапия, радиация и хирургична резекция, тя не се подобрява. За този рак се разработват различни видове имунотерапия. Някои от тях са комбинация химиотерапия, докато други се тестват като отделни средства.

Основната цел на CAR-T клетъчната терапия е да подобри ефективността на имунната система срещу рак на белия дроб. CAR-T клетките се извличат от собствените Т-клетки на пациента и са генетично проектирани да се насочват към малък брой антигени. След това се инжектират в кръвта на пациента.

EGFR е тирозин киназа, която е широко експресирана в различни злокачествени заболявания, произтичащи от епител, като рак на белия дроб. PD-L1 е протеин, който играе важна роля в имунната функция. Като се насочват както към PD-L1, така и към PD-1, изследователите се надяват да подобрят имунния отговор срещу рак на белия дроб. Тъй като PD-L1 е свръхекспресиран върху повечето белодробни ракови клетки, изглежда, че е идеална цел за CAR-T клетъчна терапия. Други цели за CAR-T клетъчна терапия включват антиген на стволови клетки на простатата (PSCA), муцин 1 и CD80/CD86.

Въпреки че тези CAR-T клетки са се оказали полезни при хематологични тумори, като лимфоми, те са показали смесени резултати при лечението на солидни тумори. Тези видове рак обаче са по-сложни и изборът на целеви антигени за тези заболявания е много по-предизвикателен. Една от причините за това е, че ракът на белите дробове има по-висок афинитет към техните места на свързване, отколкото нормалните тъкани. Също така, микросредата играе важна роля при определяне на ефективността на терапията с CAR-T клетки. Ето защо изследователите са предпазливи, когато решават как да използват тези терапевтични методи.

Въпреки че развитието на CAR-T клетъчна терапия за рак на белия дроб напредва, все още има няколко предизвикателства, които трябва да бъдат решени. Първо, капацитетът на Т-клетките да проникнат в туморната микросреда е ограничен. Второ, NR4A транскрипционните фактори ограничават способността на тези клетки да атакуват ефективно. NR4A е семейство от транскрипционни фактори, които са критични за растежа и оцеляването на клетките. Когато NR4A се инхибира, функцията на CAR-T клетките се засилва.

Друг ключов проблем за CAR-T клетъчната терапия при солидни ракори образувания, е липсата на тумор-специфични антигени. Въпреки че са идентифицирани много тумор-асоциирани антигени (TAAs), те обикновено са свръхекспресирани върху повечето белодробни ракови клетки. В допълнение, нивата на някои прицелни антигени в нормалната тъкан са ниски.

Коментари

коментара