Всичко за автомобилните лампи: малко история, видове, характеристики, както и съвети за подмяна

Историята на усъвършенстване на автомобилния пазар до наши дни отговаря на постоянното желание на човечеството да опрости и да направи живота си по-удобен с минимални усилия. Днес ще говорим за автомобилни лампи. В един съвременен автомобил има много крушки (около двеста). Някои от тях обаче причиняват просто дискомфорт, а други предизвикват загриженост за безопасността.

Автомобилни крушки: исторически и технически трансформации

Въпросът за пътното осветление е пречка от много, много дълго време. Първоначално се използват обикновени восъчни свещи – без аналози. С развитието на технологиите те са заменени от парафинови лампи, а малко по-късно – от ацетиленови фенери. Както може би се досещате, нито едно от тези решения не е панацея. И всичко щеше да си остане същото, но се появи широкото разпространение на електричеството. Така първата наистина важна стъпка е използването на крушки с нажежаема жичка. Първата наистина голяма крачка беше използването на крушки с нажежаема жичка. Използването им във фаровете имаше някои проблеми: те бързо се нагряваха и изгаряха с голяма регулярност и със сигурност не изпълняваха добре основната си функция. През 1962 г. обаче е намерено решение на този проблем с появата на халогенната лампа.

Снимка от avtochastionline24.bg

Ксенонови, халогенни и LED крушки. Каква е разликата и как да изберем?

Факт е, че днес изборът на автомобилни лампи се свежда до три основни вида: ксенонови, халогенни и светодиодни. Всеки тип има своите предимства и недостатъци. Ето защо си струва да ги разберете, за да разберете кой тип отговаря на вашите нужди.

  • Халоген. Класическото решение. Вътре има волфрамова нишка, която е защитена от изгаряне от специален газ, който се намира в основата под налягане. Положителни страни: лампите не са скъпи, има много модели и вършат добра работа при лошо време. Въпреки това е добре да се има предвид, че те са с кратък живот и могат да се повредят поради вибрации. И както казахме по-горе, те се нагряват силно, което може да повреди рефлекторите и разсейвателя на фаровете.
  • Ксенонови лампи. В конструкцията им се използва нажежаема жичка и йонизиран газ, който е източник на много ярка светлина. От своя страна, тази опция може да има както топла, така и студена светлина, което е удобно, защото можете да изберете опцията, която ви подхожда. Те са доста издръжливи, за разлика от последния вариант, не се страхуват от вибрации и висока температура. Но от друга страна, има и недостатъци: първо, те изискват много електроенергия, скъпи са и трябва да се регулират. В противен случай ще бъдете един от онези шофьори, които заслепяват всички насрещни автомобили.
  • Светодиодните крушки са сравнително ново допълнение към гамата фарове. Те са основните конкуренти на първия тип, защото имат ниска консумация на енергия, издръжливост, можете да избирате температурата на светене, не развалят самия фар и не се страхуват от удари. Те обаче са много скъпи и имат по-малък диапазон на разсейване на лъча от ксеноновите светлини. Освен това те се представят по-зле, когато пътуват по слабо осветени пътища.

Смяна на крушки

Първоначално нека да поговорим накратко за експлоатационния живот на различните видове крушки: Халогенните крушки имат експлоатационен живот до 500 000 часа, ксеноновите крушки – до 2 500, а светодиодните крушки – около 25 000 до 50 000 часа.

Как се сменя крушка, без да се демонтира фарът?

  1. Преди да потърсите корпуса на фара, трябва да прекъснете потока на ток към автомобила.
  2. След това е необходимо да се отстрани гнездото, състоящо се от няколко проводника, от задната част на комплекта на фара. Това е възможно, като изключите конектора в основата на корпуса на фара.
  3. След това свалете капака.
  4. Отвътре ще намерите стърчаща крушка. Това трябва да се премахне. През повечето време тя излиза от жлеба съвсем лесно и само понякога се налага да бъде завъртяна малко.
  5. Поставете новата крушка в жлеба и действайте точно в обратния ред.

Подмяна при свален фар

За съжаление при някои автомобили е невъзможно да се достигне до крушката, без да се демонтира фарът. Често се налага да демонтирате бронята, за да стигнете до долните опори. След това просто отвийте болтовете, които закрепват фара, и го извадете.

Коментари

коментара