„Продължаваме промяната“ и Иван Гешев са заедно, според Карадайъ

Мустафа Карадайъ

В симбиоза между „Продължаваме промяната“ и главния прокурор се усъмни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той смята, че ПП говорят срещу него, но само привидно.

През месец март приехме ограниченията за възможността да се придобива българско гражданство чрез инвестиции. Тогава в закона записахме, че ДАНС трябва да провери всеки един от случаите на такова издаване на гражданство за целия период в срок от шест месеца. Освен това през февруари, а и след това сме сезирали прокуратурата да провери всеки един от случаите за издадени такива гражданства. Минаха вече почти осем месеца, а срокът беше шест месеца. Към настоящия момент ние нямаме информация да е извършвана такава проверка и какви са резултатите, обясни Карадайъ.

Промените в закона преди 6 месеца бяха приети по предложение на депутата от ДПС Делян Пеевски, който бе забъркан в търговията със „златни паспорти. „Уверен съм, че проверката на „златните паспорти“ категорично ще развенчае многобройните лъжи и манипулации относно моето „участие“ в подобни схеми, както и ще извади на светло истинските участници в търговията със „златни паспорти“, заяви тогава Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на партията му. Проверка обаче и до ден днешен няма.

Лидерът на ДПС обясни още и, че от партията са сезирали прокуратурата и за „извършване на проверки за законност на милиционерщината, оглавявана от Рашков по време на изборите миналата година“. Отговор обаче не бил получен, а само статистика.

Според Карадайъ тези примери сочат, че прокуратурата отказва да проверява определени хора – т.нар. кръг Капитал.

Още един пример мога да дам – КС се произнесе за гражданството на Кирил Петков и той беше категоричен, че е нарушител на конституцията и е декларирал неверни данни. Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши. Те привидно атакуват главния прокурор, но когато ние направихме предложение за промени в конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор, те избягаха. И вече буди съмненията за симбиоза – ползват като параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а от друга страна прокуратурата ги прикрива, коментира Карадайъ.

Вчера енергийна комисия прие този законопроект, но нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите в България защитават позицията, че петролното ембарго не обхваща това, каза Йордан Цонев.

Коментари

коментара