ГЕРБ готвят капан на българските граждани, според Кирил Петков

За съжаление ГЕРБ готвят капан съвсем очевадно, но капанът, който го готвят не е за нас, а за българските граждани. Това заяви бившият премиер и настоящ съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред News.bg часове преди отново Изборният кодекс отново да влезе в пленарна зала вече и за гласуване. Всички приказки за рисковете от машините Кирил Петков определя като лъжи, затова и в ПП са започнали да ги нарича „Борисовки“. Те очакват още много Борисовки до момента на затварянето на Изборния кодекс.

Основният проблем в гласуването с хартия, по думите на Петков, е, че когато се започне с манипулация на изборите, това е първата стъпка към кражбата на данъци и публични средства. „Ако си готов да манипулираш изборите чрез злоупотреби, след това си абсолютно готов да изземеш общественият ресурс за лични цели. Знаем как Борисов успешно го правеше и видяхме неведнъж на ГЕРБ чекмеджетата пълни с ресурс, който едва ли не е дошъл през заплати“, изтъкна бившият премиер.

Кирил Петков се пита – ако ГЕРБ иска да прави злоупотреба с Изборния кодекс, как може „Продължаваме промяната“ да говорят с тях за борбата с корупцията? Как можем да говорим с тях за промяна в съдебната система и ограничаване на отговорностите на главния прокурор Иван Гешев, ако Бойко Борисов се притеснява главният прокурор каква информация има за него. ГЕРБ и ПП са просто като два различни свята, посочи Кирил Петков.

Консултациите при държавния глава вече приключиха и се очаква връчването на първия мандат, когато започват да текат и срокове по Конституция за съставянето на правителство. Петков поясни, че това, което той вижда, че до този момент са минали два месеца и няма никакви сериозни разговори за правителство. Най-голямата партия – ГЕРБ се занимава от сутрин до вечер със скандали, опорки, лъжливи тези и с хартиената бюлетина. Кирил Петков не е видял лидерство в ГЕРБ – два месеца минали, без да има нито един решен конкретен проблем.

„Това, което ние предложихме с втория мандат е ясна визия – социален пакет, бизнес пакет, пакет „Справедливост“, но и 9 гаранции, които изискваме от Народното събрание, за да покажем, че те са готови да работят с едно антикорупционно правителство. „Няма начин ти днес да одобриш кражбата на вота на българските граждани с въвеждането на хартиената бюлетина и утре да кажеш „аз подкрепям антикорупционно правителство на малцинството“. Ако тези гаранции ги изпълнят, ние ще поемем тежката задача с взимане на втория мандат, но шансът това да се случи е сравнително малък, защото са се засилили за хартиената бюлетина и не ги интересува нищо“, коментира Петков.

Кирил Петков добави, че не става въпрос за диалог, а ценности и визия как България да се развива. Ако визията е да се върнат годините на Борисов с чували с бюлетини, чували с пари без магистрали – при това положение няма как да се говори с „Продължаваме промяната“.

По отношение на шансовете за третия мандат, Петков посочи, че е най-вероятно последната папка за съставяне на кабинет да отиде в БСП.

Ако БСП получи мандата и вече са гласували за хартиената бюлетина, няма как да ги подкрепим за правителство, подчерта Петков. „Това, което слушам от госпожа Нинова е, че тя е твърдо решена да го прокара това с хартиените бюлетини, така че друга хипотеза там трудно би се обсъждала“, каза бившият премиер.

За възможността третият мандат да отиде в партията на Стефан Янев – „Български възход“, Кирил Петков вижда, че Янев е готов да говори с всички и оцени това като положително. От друга страна обаче това притеснява „Продължаваме промяната“, защото означава, че Стефан Янев е готов да говори и с Делян Пеевски, и с ГЕРБ. На Кирил Петков това му се струва повече като липса на идеология. По думите му шансът последната папка да се даде на „Български възход“ е сравнително малък.

На Кирил Петков не му липсват бившите му коалиционни партньори от „Има такъв народ“, въпреки че именно с техните гласове беше утвърдено машинното гласуване. Затова и отказа коментар на постовете на лидера Слави Трифонов във фейсбук, в които се говори какво би станало, ако неговата партия е в парламента. За „Продължаваме промяната“ той е част от историята.

Освен това Кирил Петков няма притеснения и за това „Продължаваме промяната“ ще се окажат в ролята на „Има такъв народ“ и да останат 4-та или 5-та политическа сила на евентуални следващи избори. „ИТН изпаднаха пред своите гласоподаватели, защото бяха дошли в парламента да сменят модела ГЕРБ, а накрая свалиха собственото си правителство. Ние сме точно от другата страна – правим това, което обещаваме и няма да ни видите в исторически компромис, подкрепяйки Бойко Борисов и гласувайки с него въпреки предизборните си обещания. С всеки следващ избор хората ще разберат, че има едни политици, които си държат на думата и могат да очакват след изборите обещанията на политиците да бъдат изпълнени“, уверен е Петков.