Корнелия Нинова връща Георги Първанов и Мая Манолова в БСП

Снимка: БГНЕС

„Президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ – Румен Петко, „Изправи се БГ“- Мая Манолова, „Движение 21“ – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия“ – Краси Янков, „Нормална държава“ на Кадиев и МИР на Симеон Славчев“, обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Виждаме, че това са председатели на партии, всички бивши членове на БСП“, заяви лидерът на БСП.

„Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП преди нашето ръководство на партията, при други ръководства-. Правя тази уговорка, защото виждаме, че част от претенциите днес са към нас като ръководство“, заяви Нинова и изреди кога посочените лидери са напуснали редиците на левицата.

„Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в един такъв формат. Засега идеи не сме чули. Що е то новото ляво, как ще се развива. Не сме чули и прочели, но чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси“, заяви Нинова.

„Всеки опит за обединение в ляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва. Днес се обръщаме към бившите членове на партията, напуснали и създали свои субекти. Върнете се в БСП. Подновете членството си, за да можем заедно да търсим обединение и сила в ляво“, допълни тя.

„През 2016 година НС на БСП прие такова решение. Нарекохте го „амнистия“. Това решение е в сила. Каним всички да си възобновят членството. Отворете врати и приемете тези наши другари“, каза още Нинова.

„Втора тема – събиране на декларации с искане за бърз конгрес за смяна на ръководството. Изчакахме да видим и да решим дали да местим конгреса. Информираме ви, че в „Позитано“ са постъпили 6 декларации. Неофициално знаем за още 17, но не са дошли, т.е. общо 23 от 296 организации. Днес е 28 ноември. За да има конгрес на 10 и 11 декември трябва да има 15 дни от декларациите. От 28 днес до 10-11 декември остават 11 дни, т.е. конгрес тогава не може да има. По устав срокът е 15 дни“, заяви Нинова.

Тя уточни, че обръщението й се отнася само към тези, които са напуснали партията, а не към тези, които са изключени.

Нинова заяви, че не иска да коментира днес решението на Прокуратурата да се самосезира и помоли журналистите да уважат желанието й.