Извън Перник: Светослав Василев: 120 руски хакери участват в групата „Килнет“, атакувала български институции

Разследването срещу „Килнет” продължава .

Това заяви ръководителят на отдел „Киберпрестъпления” към Националната следствена служба Светослав Василев пред NOVA.

Той каза, че Магнитогорск е само един от векторите на атаките, установени са и такива, които водят и до други руски градове като Москва, Санкт Петербург, Владивосток и др.

Василев каза, че в групата участват над 120 души, всички са руски граждани, сравнително млади.

„Имаме акаунтите на тези лица, за някои имаме или пълни, или частични лични данни“, поясни той.

Киберексперт: Всяко устройство с Wi-Fi може да се използва за хакерска атака

„За някои от действията можем да предположим, че има хора от България, които подпомагат дейността им. Това все още се проверява”, каза Василев.

Той обясни, че разследването има за цел установяване на всички членове на хакерската група и действията им, а те са извършвали такива не само в България, но и в САЩ и в западноевропейски страни.

Василев каза, че разследващи органи в България работят съвместно с ФБР.

„Килнет” съобщи за хакерска атака срещу ДАР

„През български адреси са атакувани български институции, но предстои да се установи дали тези адреси са били компрометирани, каза той.

Василев коментира и задържането на педофилите, които са обменяли порнографско съдържание.

„10 от лицата са задържани с мярка за неотклонение и задържане под стража, за един не са намерени достатъчно доказателства, каза той.

„Имаше шокиращи находки в градове, които са извън София”, бе категоричен Василев. Той определи част от съдържанието като „гнусно” и каза, че за пръв път се сблъсква с такова.

Василев разказа, че задържаните са казали, че са извършили грешка и не са искали да споделят файловете. Той поясни, че няма данни семействата на задържаните да участват в това, и че повечето от арестуваните се ползват с добро име в обществото.

„В САЩ и Западна Европа има регистри на сексуалните насилници, в България няма”, каза той.

След акцията срещу детска порнография: Какви санкции предвижда законът

Василев призова да се сигнализират правоохранителните органи и предупреди, че приложенията, които се използват на телефона няма да помогнат, ако няма доверие между родители и деца.

Експертът коментира и темата за киберизмамите.

Той каза, че основният проблем е, че много хора, които са пострадали не сигнализират на органите на досъдебното производство. Василев призова, ако станете жертва на киберпрестъпление да се сигнализира.

Коментари

коментара