Извън Перник: Плевнелиев: Изборът на Радев за третия мандат ще е между БСП и „Български възход“

Изборът на Радев за третия мандат ще е между БСП и „Български възход“.

Такова мнение изрази президентът на България (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев пред NOVA.

Според него обаче, ако се стигне до третия мандат, той трябва да отиде при БСП. “Президентът е длъжен да даде реверанс към партията, която го подкрепи”, коментира Плевнелиев. От своя страна БСП трябва да покажат отговорно отношение, да подкрепят институциите, допълни той.

Плевнелиев призова да бъде намерена формула за управление, “която да постави популистите – “Възраждане” и “Продължаваме Промяната” в изолация”. “Това би било най-добре за България”, смята той.

Атанасов: Имаме нова тройна коалиция – между ГЕРБ, ДПС, БСП

“За съжаление българската демокрация страда от тежка болест в момента. Популистите подкопават нашата демокрация. Трябват ни силни институции, а не силни лидери. За съжаление днес това не е така. Президентът системно нарушаваше Конституцията”, заяви Плевнелиев.

Той определи ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП като “системни партии”. “Радвам се, че БСП излязоха от рамката на популистите и играят собствената си игра, защото те са системна, демократична партия. По същият начин са ГЕРБ, ДБ, ДПС. Много бих искал да видя форма на експертно сътрудничество”, каза Плевнелиев.

На коя формация ще бъде връчен третия мандат

Според него правомощията на президентската институция не трябва да бъдат ограничени. “Вярвам, че президентската институция добре балансира и мъдростта на създателите на нашата Конституция от преди 30 години, се доказа във времето”, коментира той.

Като възможни реформи в президентската институция той посочи две – премахване на институцията “служебно правителство” и премахване на вицепрезидента. “Такова чудо няма в нито една друга европейска държава. Можем да се поучим от нашите европейци и да направим тези отдавна доказали се работещи промени”, каза Плевнелиев.

Чолаков за хартиената бюлетина: Започва да прилича на гражданска война

“За” или “против” хартиената бюлетина той коментира така: “Категорично съм за смесено гласуване. Машините докараха до рекордно ниска избирателна активност България, която подкопава основите на нашата демокрация. Трябва да има смесено гласуване. Убеден съм, че ако се въведе смесено гласуване ще има поне 300 000 гласа отгоре”.

Коментари

коментара