MacBook Air M2 срещу MacBook Air M1

Въпреки че Световната конференция за разработчици (WWDC) на Apple обикновено се използва за обявяване на софтуерни актуализации, на събитието през 2022 г. беше представен и нов MacBook Air и чипът M2, който го захранва.

В повечето случаи е лесно да се препоръча новият модел пред стария. В този случай обаче MacBook Air с M2 се усеща по-скоро като напълно нов модел, отколкото като заместител на стария. И тъй като Apple все още продава оригиналния MacBook Air M1, решението кой от тях да купите не е толкова просто.

Дизайн

MacBook Air M2 се отказва от емблематичната клиновидна форма, която направи Air известен веднага. Вместо това, подобно на по-големите си братя – 14-инчовия и 16-инчовия MacBook Pro, версията M2 има квадратни страни и заоблени ръбове. Макар че се губи малко от елегантността (и изключителната тънкост), това подобрява последователността на линията MacBook.

Новото шаси на MacBook Air M2 също е вярно на името си, като тежи само 1,2 кг и е с дебелина 1,11 см. То е идеално за тези, които ценят преносимостта пред суровата мощност (макар че, както ще видим по-късно, има достатъчно и от двете). Струва си да се отбележи, че MacBook Air M2 тежи само с 0,1 кг по-малко от MacBook Air M1.

Клавиатурата на MacBook Air M2 не се различава от тази на модела M1, но изглежда, че е съобразена с по-големите модели MacBook Pro. Това включва малко по-различен Touch ID бутон от този на M1, както и пълноразмерни функционални клавиши в горната част.

Докато стерео високоговорителите на MacBook Air от модела M1 са разположени от двете страни на клавиатурата, в MacBook Air от модела M2 четирите високоговорителя са разположени от горната й страна. Тази нова конфигурация на високоговорителите поддържа и пространствен звук, както чрез Dolby Atmos във вградените високоговорители, така и чрез динамично проследяване на главата на потребителя с високотехнологичните продукти Apple AirPods, които можете да закупите с ardes bg код за отстъпка в няколко магазина онлайн.

Дисплей

Екранът е леко разширен – от 13,3 инча при M1 Air до 13,6 инча при M2 Air. Това се дължи на по-малките рамки както на страничните ръбове, така и на горната част на екрана. Това означава, че новият MacBook Air има прорез, докато предишният нямаше такъв. Горните ъгли на екрана също са със заоблени ръбове.

В прореза е прибрана по-добра уебкамера с резолюция 1080p, в сравнение с опцията 720p в MacBook Air M1. С MacBook Air M1 може да се изкушите да използвате новата Continuity Camera на Apple, която превръща вашия iPhone във уеб камера. Малко вероятно е това да се наложи при M2 MacBook Air.

Дисплеят също е подобрен до Liquid Retina дисплей с разделителна способност 2560 x 1660 пиксела, за който Apple твърди, че е най-големият и най-яркият досега в MacBook Air. Въпреки че Liquid Retina е подобрение в сравнение с MacBook Air M1, не очаквайте същия впечатляващ дисплей като Super Retina XDR на iPad Pro и MacBook Pro, който е мини-LED панел, запазен за iPad Pro и MacBook Pro (14-инчов и 16-инчов).

Този дисплей има яркост 500 нита и може да изобразява до един милиард цвята. За сравнение, максималната яркост на MacBook Air M1 е 400 нита. Технологията True Tone присъства и при двата дисплея.

Живот на батерията и производителност

Чипът M2 в новия MacBook Air е това, което го отличава от предшественика му, освен дисплея и цялостния дизайн.

Заради енергийната ефективност на чипа M2, MacBook Air M2 е без вентилатор, също като версията M1. Според Apple, чипът M2 е до 1,4 пъти по-бърз от предишния модел M1, като същевременно позволява до 18 часа живот на батерията.

Въпреки че 1,4-кратното увеличение на мощността е значително, то не е съществено. Всъщност, вместо да бъде истински скок в поколенията, M2 изглежда е усъвършенстване на M1. Въпреки това MacBook Air M2 се възползва от „второ поколение 5nm“ технологичен възел.

В сравнение с М1 това означава 18% по-бърз процесор, 35% по-бърз графичен процесор и 50% увеличение на пропускателната способност на паметта, която вече достига 100GB в секунда.

MacBook Air M2, за разлика от MacBook Air M1, има същия медиен двигател, който се намира в 14- и 16-инчовите MacBook Pro. Медийният енджин поддържа хардуерно ускорено кодиране и декодиране на ProRes.

Ще трябва сами да тестваме всичко това, преди да можем да кажем колко по-бърз е M2, но е достатъчно да кажем, че M2 ще надмине M1.

MacBook Air M2 може да бъде конфигуриран с допълнителни 8 GB RAM за общо 24 GB, докато MacBook Air M1 може да бъде конфигуриран само с 16 GB. От друга страна, опциите за съхранение са еднакви, като започват от 8GB и достигат до 2TB.

Коментари

коментара