Обща информация за паркирането, техники за паркиране и полезни съвети за начинаещи

Въпросите за правилното паркиране са нещо, което вълнува всеки начинаещ. Това не е странно, защото има много информация и е доста трудно да се открои нещо основно. Освен това има и фактор на страха. Може би сте съгласни, че не искате да засечете друг автомобил, да съборите стълб или да се ударите в бордюр. Изглежда, че това не е най-страшното нещо, което може да се случи. Тя обаче не е толкова приятна и едва ли ще увеличи увереността по време на шофиране. Днес ще се опитаме да разберем как да паркираме и ще дадем няколко съвета за начинаещи.

Основни грешки при паркиране, допускани от начинаещите.

Първоначално трябва да разберете, че страхът е ваш враг. Разбира се, естествено е да се страхувате. Но вашата задача е да премахнете този фактор, за да прехвърлите вниманието към самия процес на паркиране. Повярвайте ми, фактът, че правите нещо несигурно, не трябва да ви кара да се чувствате неудобно. Няма значение какво мислят колите, които сигнализират до вас. Бъдете бдителни и съсредоточени, защото трябва да пресметнете разстоянието и да паркирате добре. Второто нещо, което трябва да научите, е да разберете височината на бордюра. Бъдете внимателни, защото най-често поради тази причина новаците падат от шумозаглушителя или претърпяват удар в бронята. И, разбира се, съществуват проблеми с оценката на размерите на автомобила при паркиране на заден ход, което често води до различни негови повреди.

Видове паркиране и съвети за начинаещи.

И така, по-горе обсъдихме трудностите, с които може да се сблъска неопитен водач. Сега предлагам да разгледаме въпроса по-конкретно и да разгледаме видовете паркиране с кратки съвети за успех.

  • Методът на успоредно паркиране (когато автомобилите стоят успоредно на бордюра) включва специфичен алгоритъм от действия. Задачата ви е да преминете между два автомобила. За целта трябва да се изравните с този отпред. След това карайте бавно на заден ход, за да се движите между двете превозни средства. За да бъде обучението ползотворно, поставете препятствия, имитиращи автомобили, между които трябва да паркирате, така че след извършената маневра от вашия автомобил до съседния разстоянието да не е повече от 50 см. Внимавайте да не се ударите в бордюра. Основната задача в този случай е да се концентрирате и да не бързате. Има случаи, когато не е възможно да се паркира на заден ход. В този случай се използва предно успоредно паркиране. Този метод включва паркиране на автомобила зад друг автомобил и движение на заден ход. Вашата задача е да оставите достатъчно място пред автомобила си, в случай че някой паркира зад вас. Също така се уверете, че можете свободно да отворите вратата и да излезете.
  • В гъсто населените градове се използва метод за паркиране, наречен „рибена кост“. Тази опция позволява на два автомобила да паркират на едно и също място по едно и също време. В този случай автомобилът се паркира само с предната си част в пространството, а задната част остава на пътя. Този метод е най-достъпен за начинаещи, тъй като основната ви грижа не е да маневрирате, а да обръщате внимание на автомобилите, които паркират по идентичен начин. Във всеки случай този вариант има и недостатъци. Паркирането в рибена кост е подходящо, ако разполагате със специален джоб. Ако го направите без него, можете да попречите на движението на автомобилите по пътя.
  • Накрая, това е паркинг, който имитира влизане и излизане от гаража. Този метод се използва най-често за настаняване на автомобили в различни паркинги (например паркинг на хипермаркет). В този случай сложността на маневрата зависи от наличното пространство за влизане и излизане. В гаража може да се влезе отзад или отпред. Не бива обаче да забравяте, че не бива да се блъскате в максимално ограниченото пространство, тъй като няма да можете да отворите вратата и да излезете от автомобила. В този случай е най-добре да се научите да извършвате тази маневра в открито пространство. Ако тепърва се учите, помолете някой приятел да наблюдава процеса и да координира движенията, ако е възможно. Ако сте сами и трябва да паркирате, направете това много бавно. След маневрата излезте от автомобила и се уверете, че не сте се ударили в съседни автомобили.

Няколко общи съвета.

За да се научите да паркирате правилно, ви е необходима много практика. Има специални зони за това, но можете да използвате и празно място за паркиране в супермаркет. Въоръжете се с конуси, направете имитация на колите до вас и се заемете с това. Във всеки случай, колкото повече време отделяте за обучение, толкова по-уверени ще се чувствате в реалния живот. Също така, основен съвет към всеки начинаещ е липсата на прибързаност. Извършвайте маневрите си премерено, с ясно поставени цели. Не се срамувайте, че по-опитните шофьори ще бъдат недоволни от вашата бавност. Вашата безопасност – тя е само ваша отговорност. Във всеки случай не се страхувайте и действайте.

Източниците на информация бяха:

Как да паркираме правилно – информация от сайта autodoc.bg

Съвети за паркиране за неопитни шофьори от Technology.bg