3 причини защо да закупите употребявани компютри вместо нови

Споменете думата ремонтиран на обикновения човек на улицата и първите му мисли може да са „некачествен“, „ненадежден“ или „счупен“. Докато за някои стоки и на свой ред свързаните търговци на дребно това би била точна оценка, в света на компютрите реалността често е значително по-различна.

Помислете за автопарк, стари автомобили на лизинг, които са закупени нови от големи корпорации и след това препродадени 2-3 години по-късно. Те са популярни на пазара на употребявани автомобили, защото осигуряват добро съотношение цена/качество и са добре поддържани. Съществува подобен пазар и за качествени, достъпни лаптопи и компютри втора употреба.

Ако искате да инвестирате в компютри (независимо дали става дума за настолни компютри, лаптопи или таблети) за вашата организация, има ключов набор от критерии, които ще трябва да оцените, за да намерите най-добрите продукти.

Добрата новина е, че ремонтираните компютри обикновено могат да маркират всички необходими полета. Нека разгледаме по-подробно причините за това.

Голямо спестяване на пари

Малко фирми в наши дни разполагат с лукса на неограничените бюджети; повечето ИТ отдели трябва да се справят с предизвикателството да предоставят повече с по-малко. Вашата компютърна инвестиция трябва да осигурява стойност за парите от първия ден, но също и през периода от време, през който машините са предназначени да бъдат в активна експлоатация.

За да получите най-доброто съотношение цена/качество, трябва да избягвате да плащате надплащане за устройства и също така трябва да избягвате „прекомерното унищожаване на спецификациите“, т.е. да плащате за устройства, от които просто не се нуждаете.

Повечето нови компютри и лаптопи могат да се похвалят със спецификации, които далеч надхвърлят това, което е необходимо за извършване на работата. По-голямата част от цената обикновено идва от инсталирането на най-новото и най-доброто поколение процесори, но в днешно време много 2-3 годишни модели са повече от подходящи за нуждите на повечето бизнес потребители.

Ремонтираният компютър обикновено струва приблизително половината от цената на ново устройство с подобни спецификации. Така че защо да плащате двойно, когато не е необходимо?

Отлична надеждност

Технологията никога не стои неподвижна, което означава, че компютрите и приложенията, които работят на тях, непрекъснато се развиват. На свой ред предприятията и техните работни практики винаги играят наваксване.

Изводът е, че всяка технология има полезен срок на годност, преди да стане твърде бавна, ненадеждна, скъпа или просто остаряла. Много от организациите, с които работим, обикновено работят на тригодишен цикъл на опресняване.

Полезният живот на машината обаче до голяма степен зависи от типа работа, с която е натоварено устройството. Някои компании ще открият, че настолните компютри и лаптопите ще работят далеч след тази 3-годишна граница, докато други, които вероятно изпълняват интензивни приложения, може да се наложи да обновят много по-рано.

Дълголетието също се определя от износването на компонентите на машината. Движещите се части в компютрите и лаптопите са изложени на най-голям риск от повреда, най-вече конвенционалните въртящи се твърди дискове.

Всички устройства (включително устройствата SSD) имат ограничен живот, но SSD са много по-издръжливи и имат по-дълъг живот, тъй като не съдържат движещи се части. Поради тази причина ние заменяме всички твърди дискове в нашите втора ръка компютри и лаптопи с чисто нови SSD като стандарт.

Това значително подобрява издръжливостта, производителността и консумацията на енергия на машината и е една от ключовите причини, поради които можем уверено да предложим 3-годишна гаранция „като нови“ за нашите обновени компютри.

Впечатляваща мощност на обработка

Типичният употребяван компютър съдържа чисто нов 500gb SSD, 8Gb RAM и процесор Intel i5, което го прави чудесна спецификация за стандартни офис компютри. Основната разлика между ремонтираните компютри и чисто новите им събратя е поколението на процесора. Докато новите машини съдържат най-новото поколение процесори, нашите обновени машини често изостават с две или три поколения.

Както споменахме по-рано, спецификациите на 2-3 годишен бивш корпоративен настолен компютър или лаптоп далеч надхвърлят нуждите на повечето рутинни бизнес потребители. Преди няколко години, ако искахте да използвате приложение, обикновено трябваше да го инсталирате локално на вашия компютър или лаптоп, обикновено от компактдиск или изтегляне на софтуер.

В днешно време повечето често срещани приложения живеят в cloud и са достъпни чрез уеб влизане. В резултат на това изискванията за обработка и (в много случаи) съхранение, които преди се поставяха на компютъра, до голяма степен се изместиха към cloud-а.

Комбинацията от процесор, памет и съхранение, предлагана в рамките на повечето ремонтирани машини, ще се погрижи удобно за повечето имейл, офис и уеб базирани приложения. Особено тъй като повечето от тези приложения масово са намалили изискваната обработка и (в някои случаи) изисквания за съхранение чрез мигриране към cloud.

Несъмнено има предимство по отношение на производителността, като купувате най-новите и най-добрите налични модели, но в много случаи това е ненужно. За да разберете дали трябва да купувате нови, трябва да си зададете следните три въпроса:

  • Необходима ли е допълнителна мощност за обработка?
  • Допълнителната процесорна мощност оправдава ли високата цена?
  • Коя опция за закупуване предлага по-добро съотношение качество-цена през полезния живот на компютъра?

За автора: Николай Стоянов е SEO оптимизатор с 15-годишен опит в оптимизация на сайтове. Той е собственик на SEO агенция Lilacor.com, която предлага професионална SEO оптимизация за фирмени сайтове и онлайн магазини.

Коментари

коментара