Лечение с минерална вода: Характеристики на спа курортите

Искате ли да се върнете от ваканция не само отпочинали, но и по-добре? Тогава добрата релаксация е това, от което се нуждаете. Ще научите какво е СПА курорт и по какво се различава от обикновената почивка.

Първоначално трябва да разберете какво означава тази популярна, често използвана дума. Spa идва от съкращенията на латинското “Sanus per Aquam”, което буквално означава процес на лечение с вода. Според една версия той започва да се използва в древен Рим, когато воини и обикновени граждани са били лекувани в термални извори. Хората още по това време ясно разбират значението на природните водни ресурси. Според втората версия това е просто името на един от първите балнеоложки курорти за релаксация и възстановяване, станало нарицателно.

Характеристики на спа курортите

В СПА курортите не е нужно да седите и да сте нервни с часове в кабинета на лекаря, за да се отървете от определено заболяване. По-скоро, напротив, вашето забавление ще бъде организирано толкова приятно, че ще имате желание да го удължите още малко. Именно съществуването в природата на такива места, където геотермалните източници се съчетават с чист въздух и великолепни пейзажи, даде тласък на появата на такова явление като медицинския туризъм .

Основната характеристика на почивката в спа курорта е възможността да усетите благоприятното въздействие на процедурите върху вашето здраве още от първите дни. Ако сте избрали правилния курорт, това ще осигури не само подобряване на вашето здраве, но и ще остави страхотни спомени.

Класификация на спа курортите

Извори с минерална вода

Същността на този вид лечение се свежда до използването (под формата на напояване, чревна промивка, вдишване и просто пиене) вода с лечебни свойства.

Уникалните минерални извори тонизират кръвоносната система и нервната система, ревитализират тялото, препоръчват се не само при периферна (исхемия на крайниците). ) или нарушения на централното кръвообращение (хипертонична болест, след инфаркти) инфаркти, инсулти след шест месеца от него). Минерални бани се препоръчват и при хора, изтощени от тежка физическа или умствена работа.

Слабоминерализираните води съдържат:

  • Катиони (калций, магнезий, натрий, калий, желязо)
  • Аниони (бикарбонати, флуориди, хлориди)
  • Недисоциирани съставки
  • Газообразни компоненти

Курорти за таласотерапия

Същността на тези курорти е в лечебното къпане в морска вода. Тук се вземат предвид свойствата на крайбрежния климат, водораслите, морската вода, морската кал.

Таласотерапията произлиза от старогръцките думи „thalassa“ – море и „терапия“ – лечение. Използвайки лечебните свойства на морската вода и крайбрежния въздух, релаксиращите и лечебни терапии възвръщат вашето здраве и благополучие. Процедурите могат да включват солни ексфолианти, подводни масажи, вани с морска вода, обвивки с водорасли и много други.

  • Основните морски продукти, използвани в таласотерапията, включват:
  • Морска вода – използвана при къпане, осигурява натрий, магнезий, калций и калий
  • Морска кал – използва се в маски за лице и тяло, осигурява различни минерали и витамини
  • Плажен пясък – естествен ексфолиант
  • Водорасли – за подхранване на кожата, осигуряват витамини В и Е
  • Морски въздух – високо съдържание на йони, елиминатор на токсини, подобрява дишането
  • Морско климатолечение – аерозол, атмосферно налягане
  • Водорасли – защита срещу вируси и бактерии, полезни за ставите
  • Фитопланктон – генерира енергия и CO2, поддържа имунната система

Кални спа центрове

Те се намират на места, където на пръв поглед обикновена кал има лечебни свойства и е биологично активна поради наличието в състава си на елементи като сяра, желязо, въглерод, силиций, азот и други.

Термални извори

Лечебните подводни извори с температура на водата 37-42 градуса са в основата на този тип курорти.

От хилядолетия хората използват термални извори за къпане, пиене, апликации, за да подобрят своето здраве, самочувствие и външен вид.

Балнеотерапията, практиката за използване на естествена минерална изворна вода, включително геотермална вода, за профилактика и лечение на заболявания, има над хилядолетна история. Древните гърци са предпочитали както частни, така и обществени бани. Омир и Хипократ подчертават значението на къпането в термални бани и пиенето на вода от подземни източници за здравето.

Коментари

коментара