Детски пързалки – съвети за избор

Едни от най-любимите занимания на малките палавници са да тичат на воля, да се катерят, да се люлеят на люлки  и най-вече да се спускат по пързалките. Ето защо все повече родители превръщат откритите пространства в дворовете си в малки детски площадки, централното място на които се заема тъкмо от детските пързалки .

Какви са предимствата от покупката на детски пързалки?

Предлагат неструктурирани игри

На първо място тези уреди за игри и забавления на открито дават възможност на децата да играят, без да спазват определени правила. Те просто се спускат по пързалката и се забавляват истински и от сърце. А това от своя страна помага за когнитивното, физическото, социалното и емоционалното им развитие.

Източник на изображение: bghlapeta.com

Подобряват координацията и баланса

Спускането по пързалката помага за развитието на вестибуларната система на малките и подобрява значително координацията и баланса.

Повишават настроението

Удоволствието от тичането до пързалките и спускането по тях освобождава ендорфини, а както знаете тези невротрансмитери намаляват натрупания стрес, освобождават напрежението и повишават настроението.

Насърчават социализацията

На детската площадка и на пързалките малките се запознават със свои връстници, което им помага да изградят приятелски взаимоотношения и да се впишат в социума. Освен това, по време на игрите мъниците се научават на търпение,  да правят компромиси  и да спазват  социалните норми. Не е за подценяване и факта, че тичането до пързалките насърчава здравословното съперничество между малчуганите и едновременно с това подобрява физическата им активност.

Основни критерии при избора на детска пързалка

Детската пързалка е не само забавно занимание за свободното време, но и чудесен начин за развитие на вестибуларния апарат на детето, двигателни умения и укрепване на мускулната маса.

Но за да направите правилния избор и да закупите висококачествена и издръжлива пързалка, трябва да обърнете внимание на следните критерии:

Безопасност

Първото, което е добре да направите, след като сте взели решението за покупка на детска пързалка за градината или двора е да се уверите, че тя е напълно безопасна за децата ви.

Важно е да обърнете внимание дали моделът, на който сте спрели има сертификат за качество и хигиенно заключение, което потвърждава използването на висококачествен и нетоксичен материал.

Няма да сгрешите и ако огледате внимателно пързалката, за да се уверите, че по нея няма повреди или драскотини и  дали конструкцията ѝ е здрава, стабилна и напълно надеждна.

Размер

Размерът (разбирайте височината на пързалката) зависи основно от възрастта на детето или децата, които най-често ще се спускат по нея. Така например, ако те са по-малки (на 2 – 4 години), тогава е добре да се спрете на пързалка с височина най-много 1 – 1,10 метра, докато ако са по-големи (5 – 9 години) пързалката може да е с височина над 2 метра.

Материал

Детските пързалки могат да бъдат изработени от различни материали като метал, пластмаса, фибростъкло и други.

Обикновено на обществените площадки детските пързалки са метални, тъй като те са много издръжливи, ако за градината или двора ние препоръчваме да се спрете на модели от пластмаса или фибростъкло. Съветваме ви това, тъй като, макар пластмасовите пързалки да не са толкова издръжливи като металните, те не се нагряват толкова много от слънцето, не корозират и не губят цветовете си.

Форма

Дизайнът и формата на пързалките също са много и различни, но някой от най-популярните са:

Права – Тази форма е класическа и както и сами се досещате спускането по този вид пързалки става само по права линия. Правите модели обикновено са предназначени за най-малките, тъй като са по-безопасни за тях.

Спирала – Този вид пързалки са малко по-високи и по-широки и спускането по тях се извършва спираловидно, което много допада на децата.

Вълнообразна –  Пързалките с тази форма и дизайн имат “вълни” или “гърбици”, които дават усещане на малчуганите, че при спускане леко политат.

Тунел – Този вид, известни още като тунелни или тръбни пързалки са напълно или частично затворени пързалки. За да се спуснат по тях децата трябва да се изкачат и да влязат в “тунела”.

Коментари

коментара