От къде да започнем при оптимизацията на сайт?

Все повече собственици на уеб сайтове осъзнават нуждата от SEO оптимизация, съответно и инвестират повече. Ако и вие сте се насочили към тази сфера на услугите, то най-вероятно сте забелязали, че трябва да имате сериозни технически познания и умения в областта, за да постигнете резултати. За хората, които нямат опит, може да бъде дори стряскащо. Най-вероятно се чудите от къде да започнете и кои са етапите, през които да преминете. В следващите редове ще представим обстойно етапите, през които преминава оптимизацията.

Какво представлява техническия одит?

Техническият одит представлява процес, при който проверявате техническото състояние на сайта си, преди да се извърши самото SEO върху уебсайта. Той се извършва, с цел да откриете проблеми, които биха попречели на правилното функциониране на сайта ви. Тъй като алгоритмите се променят постоянно, добра практика е да правите ежемесечни отчети. Също така, на 5-6 месеца правете и пълен технически одит. Така ще отстраните проблеми, които не сте забелязали или пък са се появили в последствие.

Какво включва техническият одит?

За да направите добър технически одит, то трябва да преминете през някои стъпки. Ето и кои са те:

  • Започнете да обхождате вашия уеб сайт – използвайте инструменти като Semrush, Ahrefs, Screaming Frog или инструментите на Гугъл като Google Search Console, за да разберете кои страници са посвещавани и колко често е това.
  • Прегледайте Sitemap – за целта трябва да уведомите като Google Search Console за картата на сайта ви, като това може да стане ръчно или чрез robots.txt.
  • robots.txt е файл, който се намира в главната директория на сайта. Той дава указания кои страници от сайта да се обходят и да бъдат добавяни в индекса на търсачките. Важно е да се провери дали няма някакви блокирания, които не позволяват на роботите да обходят сайта.
  • Уверете се, че сайтът ви е мобилен – добрата мобилна версия е важно условие за доброто класиране, тъй като все повече потребители използват телефона си за търсене на информация. За целта използвайте Mobile Friendly Test.
  • Уверете се дали сайтът е защитен – преглед дали има HTTPS страници с връзки към HTTP страници на вашия уебсайт.
  • Скоростта на сайта – използвайте PageSpeed Insights за това. Страници със статус и код 400, които пренасочват (пренасочва към страница, връщаща един от 4xx или 5xx HTTP кодове за отговор)
  • 3ХХ пренасочване – заменете вътрешните връзки с целеви, където е възможно.
  • Страници сираци (orphan pages) – този вид страници се наричат така, тъй като нямат вътрешни връзки. Наличието им е знак, че трябва да се подобри разпределението на връзките и състоянието на страниците.
  • Проблеми с изображения – липсващи alt text на изображенията или прекалено големи размери.
  • Проблеми с мета описанията – няма такива, прекалено дълги или кратки са, заглавията на страниците SERP не съвпадат, липсва или дублиран H1 tag.
  • Страници с дублирано или много подробно съдържание.
  • Hreflang и HTML езиково несъответствие
  • Архитектура на URL структура – структура на уеб сайта, как е изграден самият сайт. Наличието на логична структура помага и на потребителите да се ориентират по-лесно и да намерят това, което им трябва. Ако променяте URL уверете се, че сте го сменили на всички места.

Идентификация и отстраняване на проблеми

След като сте направили анализ на сайта си, то сте извършили една от най-важните задачи. Работата обаче не приключва до тук. Резултатите ще ви бъдат ориентир и база, на която след това да направите сравнение и да прецените напредъка си.

Ако работите с агенция, то на този етап се провежда среща, на която да се обсъдят резултатите и да се направи план за работа – кои проблеми са с приоритет и кои могат да изчакат малко. В случай, че сами правите оптимизацията на сайта си, тази задача се пада на вас.

Още нещо, на което е важно да обърнем внимание – трябва да отстраните по-сериозните проблеми, които сте установили в следствие на одита. Това са тези проблеми, които оказват негативно влияние при класирането ви в търсачките. Ако не го направите, то усилията ви при оптимизацията могат да не дадат желания резултат.

Планиране на изграждане на контент маркетинг и стратегия за линк билдинг

Следващата стъпка е да помислите за съдържанието и линковете, които да сложите към сайта си. Те трябва да бъдат от авторитетни сайтове. При тях изграждането на линг билдинг има два основни фактора:

  • Създаване на контент стратегия

Оптимизацията и съдържанието вървят ръка за ръка. Хаотичното публикуване на статии няма да ви свърши никаква работа. Нужно е да създадете стратегия за съдържание. За да бъде успешна стратегията ви, то трябва да дискутирате теми и въпроси, които биха вълнували аудиторията ви.

Можете да си помогнете с подходящ SEO инструмент, както и да направите проучване на най-търсените ключови думи. Така можете да се ориентирате най-добре какво би се търсило и чело.

Изграждане на линк билдинг стратегия

Линг билдинг стратегията ви е не по-малко важна от тази за съдържанието ви. Когато имате линкове в сайтове, които са се доказали пред Гугъл, то това е сигнал на търсачките, че предлагате полезна и стойностна информация.

Трябва обаче да имате предвид, че това е трудоемък процес, който изисква време и отдаденост. Има различни начини да привлечете линкове, но е важно те да бъдат съобразени с официалните изисквания на търсачките. Използването на такива, които не са съобразени, могат сериозно да навредят на сайта ви.

Създаване на блог съдържание и качествени линкове

Последната стъпка е да създавате качествено съдържание и линкове. Важно е този процес да бъде съобразен с нуждите на оптимизацията. В това число се включва подбора и използването на ключови думи, както и подходи за създаването на качествено и полезно съдържание.

Има тънкости при създаването на съдържание, което да бъде оптимизирано за търсачките, но и полезно за потребителите. Ако не разполагате с екип, то се доверете на копирайтър. В агенцията, която се си избрали, със сигурност имат такъв и това ще ви бъде от голяма полза.

Трябва да бъдете търпеливи, за да видите първите резултати от вашите усилия. Ако не сте сигурни, че можете да се справите с оптимизацията на сайта си, то потърсете агенция. При нас ще срещнете екип, който винаги ще бъде на ваше разположение за различни въпроси. В наши ръце сайтът ви ще бъде на сигурно място. Доверете ни се! Очакваме ви!

Коментари

коментара