Поддържане на зелени площи: Как да изберем косачка за трева

Косачките за трева се различават по дизайна на системата за косене, предлагат се с различен капацитет и могат да косят трева с различна височина. Несамоходните косачки трябва да бъдат избутани пред тях, самоходните се движат с помощта на мотор, а роботизираните косачки косят тревата без човешка помощ.

Кой модел комунална техника е по-добър – бензинов или електрически?

Купува се косачка с  бензинов двигател за работа на парцели над десет декара. Недостатъците на тези косачки са, че те са шумни, имат нужда от газ, масло и свещи. Трудно е да стартирате бензинов модел с ръчен стартер – трябва да издърпате кабела с усилие. Моделите с електрически стартер започват с бутон, но са по-скъпи.

Значителен недостатък: бензиновата косачка не е екологична, тъй като отделя отработени газове в околната среда.

Косачките с  електрически двигател се използват на малки тревни площи пред вили и в крайградски райони, вариращи от два до десет акра. Електрическите косачки не пушат, са по-малко шумни, по-евтини са от бензиновите и са много по-лесни за работа.

Те работят само от захранването, така че зоната на възможно покритие е ограничена. Този проблем може да бъде решен с удължителен кабел. Трябва обаче да се внимава захранващият кабел да не се захване под ножовете на косачката. Освен това те не могат да се включват при влажно време и сутрин, когато има много роса по тревата – може да шокира.

Батерийните косачки са по-мобилни. Те работят без презареждане от два до десет часа.

Какъв е броят на циклите на двигателя?

Бензиновите косачки се предлагат с двутактови и четиритактови двигатели. Двутактовите работят с бензин и масло, които се смесват. Те са доста шумни, но лесни за поддръжка. Четиритактовият в сравнение с двутактов е по-икономичен и по-тих. Маслото и горивото се наливат в тях отделно един от друг.

Каква е разликата между несамоходните косачки за трева и самоходните?

Несамоходните косачки трябва да бъдат избутани пред вас. Обикновено това са леки, компактни модели с ниска мощност. Подходящ за малки парцели от пет до осем декара. Трябва да се навиват на ръка, което е доста неудобно. Но е по-лесно да заобиколите препятствия – за това не е нужно да спирате двигателя.

Самоходното оборудване тежи много повече и е оборудвано с мощен двигател, който задвижва ножовете и колелата. Трябва само да управлявате колата. Понякога в самоходните модели има функция за изключване на ножовете без спиране на двигателя. Това е полезно при работа в райони с труден терен, например, когато трябва да пресичате чакълени пътеки. Основният недостатък на самоходните модели е по-високата цена в сравнение с несамоходните. Но можете да косите трева на тревни площи до 20-30 акра.

Самоходните косачки за трева са разделени на задвижване на предни колела, задвижване на задните колела и задвижване на всички колела. Професионалистите препоръчват закупуването на модел със задно задвижване, тъй като основното натоварване тук пада върху гърба на устройството.

Специалистите по озеленяване препоръчват използването на косачки без задвижване, тъй като те са по-щадящи към младата трева. Ако имате проблеми с гръбначния стълб, по-добре е да не купувате такава косачка – бързо ще се уморите.

Косачките могат да имат две, три или четири колела. Дву- и четириколесните са подходящи за големи равни площи, триколесните за малки (например, за цветни лехи и пътеки), защото са маневрени.

Какви са характеристиките на роботизираните косачки за трева?

Програмируемите роботизирани косачки работят без човешка намеса. За робота първо трябва да подготвите моравата: по нея не трябва да има отломки, неравности, камъни и други препятствия. Тревата не трябва да е твърде висока. Освен мощна батерия, автоматизираната косачка включва специални сензори, които й помагат да определя границите на обекта и да избягва препятствия.

Някои роботизирани косачки са оборудвани с вграден GPS навигатор – с тяхна помощ можете да начертаете всяка траектория на движение. Моделите без навигация следват маршрута според шаблоните, заложени в паметта им.

За да се презареди, роботът самостоятелно се връща в базата.

За да предотвратите кражба на косачката, когато работи без надзор, тя е оборудвана със система против кражба. Разширените модели предават своите GPS координати на собственика и изпращат съобщения, ако устройството е откраднато.

Някои устройства се доставят със специално дистанционно управление, благодарение на което можете да управлявате устройството. Производителят вече е заложил основната програма и с помощта на дистанционното управление можете да включите допълнителни параметри и да зададете нови условия на работа.

Моделът има и вграден сензор за дъжд, който предпазва устройството от повреда. При лошо време или висока влажност роботът няма да работи. Роботите не се страхуват от слаб дъжд, но спират да работят и се връщат в базата, ако вали силен дъжд или е включено автоматично поливане.

Коментари

коментара