Любопитни факти преди финала на Шампионска лига между Ливърпул и Реал

Два от най-успешните отбори в историята на Шампионска лига – Ливърпул и Реал Мадрид, ще се срещнат на финала на турнира за трети път, като двата тима ще си оспорват трофея този сезон на „Стад дьо Франс“ на 28 май. Всички фенове на футбола тръпнат в очакване на финала на Шампионска лига, който трябва да предложи много качествен футбол, ако съдим по представянето на двата отбора този сезон. Нека ви запознаем и с някои любопитни факти преди големия финал в Париж.

Отборът на Реал Мадрид спечели рекордните 13 европейски купи и триумфира в последните си седем финала, всичките в Шампионската лига на УЕФА. „Лос бланкос“ са просто забележителни в този турнир. Последният триумф на Реал Мадрид и третата поредна победа в Шампионската лига дойде в Киев през 2018 г., като тогава съперник на „белия балет“ отново бе Ливърпул.

Испанският шампион победи Ливърпул в четвъртфиналите от миналия сезон и елиминира два други отбора от Висшата лига в поредни кръгове в надпреварата през тази кампания. Междувременно „червените“ са изправени пред втори пореден сблъсък срещу отбор от Ла Лига, след като елиминираха Виляреал на полуфиналите.

Реал Мадрид никога не е губил финал на Шампионската лига. Това е осмата им поява в мача за трофея – нов рекорд, надминавайки седемте финала на италианските грандове Милан и Ювентус.

Наставникът на „лос бланкос“ Карло Анчелоти е първият треньор, който води отбор в пет финала на Шампионската лига и се стреми към рекордната четвърта купа от турнира. Той споделя това постижение със Зинедин Зидан и Боб Пейсли. Една победа също така би направила Анчелоти първият треньор, спечелил два пъти Шампионската лига с повече от един клуб.

Това ще бъде финал номер 23 за Ливърпул в турнирите на УЕФА. В допълнение към деветте си участия във финали на Европейската купа, те са трикратни носители на Купата на УЕФА/Лига Европа (1973, 1976, 2001). „Червените“ загубиха финала през 2016 г. и спечелиха Суперкупата на УЕФА през 1977, 2001, 2005 и 2019 г. Те също така загубиха във финала на Купа на носителите на купи през сезон 1965/66 и в европейската/южноамериканската купа 1981 и 1984 г. Общият им рекорд във финалите на състезания на УЕФА е положителен – 13 победи и 9 поражения.

Ливърпул бе един от трите отбора, които спечелиха всичките шест мача в групата този сезон, заедно с Аякс и Байерн Мюнхен. Милан (сезон 1992/93), Пари Сен Жермен (1994/95), Спартак Москва (1995/96), Барселона (2002/03), Реал Мадрид (2011/12, 2014/15) и Байерн (2019/20) са останалите отбори, които са записали шест победи от шест мача в груповата фаза на турнира. Само Байерн успя да вдигне трофея. Все пак Ливърпул е фаворит на букмейкъра Sesame да спечели купата този сезон.

Нападателят на Реал Карим Бензема има 16 гола в 22 мача от Шампионската лига срещу английски клубове – най-доброто му постижение срещу съперници от една държава, включително седем гола този сезон, за да изпревари своите 14 гола срещу германските отбори.

Коментари

коментара