Ливърпул с триумф във ФА Къп?

Финалът на най-стария футболен турнир в света – ФА Къп, ще се проведе на 14 май като съперници са Ливърпул и Челси. Родният букмейкър Palms bet фаворизира Ливърпул и очаква тимът на Юрген Клоп да вдигне трофея. Това ще означава минимум дубъл за червените, тъй като по-рано през сезона те вдигнаха Купата на Лигата, като на финала отново биха Челси. Хазартният оператор Palmsbet има топ предложения за сблъсъка между „сини“ и „червени“, като може да залагате на атрактивни коефициенти. Ставката за Ливърпул да спечели трофея е 1.53, което ги прави фаворит, а коефициентът за Челси е 2.34.

Ливърпул на Юрген Клоп и Челси на Томас Тухел стигнаха до финала на ФА Къп през Мей, след като победиха съответно Манчестър Сити и Кристъл Палас. „Червените“ се наложиха с 3:2 над Ман Сити в зрелищен двубой на „Уембли“, а лондончани стигнаха доста по-лесно до победата срещу Кристъл Палас с 2:0. Така три месеца по-късно отборите на Ливърпул и Челси отново ще спорят за трофей. Ливърпул продължава да се надява да стане първият английски клуб в историята, спечелил четири трофея в един сезон. Те вече вдигнаха Купата на Лигата и също така стигнаха до полуфиналите на Шампионската лига, където се изправят срещу Виляреал. Що се отнася до Висшата лига, в момента те изостават с една точка от лидера Ман Сити и битката за титлата ще продължи до края на сезона.

Ман Юнайтед беше най-близо до спечелването на четири трофея през 1998-99 г., когато вдигнаха Висшата лига, Шампионската лига и ФА Къп, за да спечелят требъла. Оттогава нито един английски отбор не е успял да повтори това постижение. Селтик е единственият европейски отбор в историята, който завоюва четири титли, печелейки Шотландската първа дивизия, Купата на Шотландия, Купата на Лигата и Купата на Европа през сезон 1966-67. Други отбори не отговарят на условията за постигане на постижение поради турнирите на домашната сцена, тъй като нямат „Купа на лигата“. Повечето европейски нации са премахнали „купата на лигата“ – включително Испания (турнирът съществува през сезон 1982-1986), Германия (1997-2007) и Франция (1994-2020). Купата на Лигата в Португалия остава в действие и е основана едва през 2007 г.

В средата на месец май ще разберем дали Ливърпул ще оправдае очакванията на Палмс бет да вдигне ФА Къп. „Мърсисайдци“ са печелили този турнир само седем пъти в своята история. За последно те триумфираха с ФА Къп през 2006 година, когато във финала срещу Уест Хям „червените“ успяват да спечелят след изпълнения на дузпи. От друга страна, Челси е вдигал трофея осем пъти. „Сините“ спечелиха за последно турнира през 2018 година, след като надиграха Ман Юнайтед с 1:0 във финала. Предстои да видим дали другият от финалите в Англия за националните купи през този сезон ще бъде спечелен от Челси. Тимът на Томас Тухел загуби злощастно след изпълнения на дузпи от Ливърпул в Купата на Лигата. Всички си спомняме този финал, в който 22-ата играчи на терена изпълниха дузпи и бяха безгрешни, като пропуск направи единствено вратарят на „сините“ Кепа Арисабалага. Така той подари трофеят на Ливърпул, но във ФА Къп Челси може да вземе сладък реванш.

Коментари

коментара