Поне 10 000 мигранти ще зимуват в България, нови 520 чужденци са влезли незаконно през последната седмица

Поне 10 000 мигранти ще зимуват в България, нови 520 чужденци са влезли незаконно през последната седмица

Минимум 10 000 мигранти ще зимуват в България, ако мигрантският натиск от последните два месеца не намалее. Това става ясно от статистика на МВР. Към момента у нас се намират близо 8000 чужденци, по-голямата част от които са настанени в препълнените центрове на Държавна агенция за бежанците и Дирекция “Миграция” на МВР. Само за периода 23-29 септември 2016 г. са установени нови 520 чужденци, които са проникнали в страната незаконно.

Така общият брой на мигрантите за 2016 г. достига 14 656 лица. Към края на септември бежанските центрове към ДАБ са пълни на 106%, при капацитет за настаняване от 5 190 лица, в тях се намират 5 509 души. 166% е заетостта на центровете на Дирекция “Миграция” на МВР. При капацитет от 940 души, под надзора на МВР се намират 1561 чужденци.

На външни адреси са настанени близо 300. Поне още толкова са мигрантите, които към момента се намират на българска територия, но все още не са установени. Данните на службите сочат, че все по-трудно на мигрантите им се отдава да напуснат България през българо-сръбската граница в посока Германия и други държави от Европейския съюз. Така страната ни се превръща в крайна дестинация на голяма част от афганистански мъже, които са тръгнали в преследване на “европейската мечта”. Междувременно статистиката показва, че българските власти успяват да изведат от страната все по-малко незаконно пребиваващи чужденци.

Миналата седмица едва 16 чужденци са изведени от Дирекция “Миграция” на МВР. От тази седмица вътрешното министерство е спряло да публикува справката с принудително върнатите мигранти от България в Турция на основание споразумението за реадмисия. Това вероятно се дължи и на факта, че при поискано от българската страна връщане в Турция на 1 059 чужденци, Югоизточната ни съседка е приела едва 41 лица. 

Източник: Pik