Универсалното зарядно за лаптоп: плюсове и минуси

Какво представлява универсалното зарядно за лаптоп?

Едно зарядно, с което може да зареждате личния и служебния си лаптоп. Без да ви се налага да носите досадни кабели, когато пътувате по работа или на почивка със семейството си. Това дава най-ясно описание на универсалното зарядно за лаптоп. 

На пръв поглед универсалните адаптери по нищо не се различават от стандартните. С изключение на една особеност – продават се с различни накрайници, така че да можете да изберете подходящия за вашия преносим компютър. Освен това, можете да регулирате напрежението, силата на изходния ток и мощността, така че те да отговарят на нуждите на вашия лаптоп.  

На теория можете да закупите едно такова зарядно и цялото ви семейство да го използва. Стига да намерите начин да се редувате. И понеже на хартия всичко звучи идеално решихме да се разровим и да видим какви са плюсовете и минусите на такъв вид захранване.  

 Предимства и недостатъци на универсалното зарядно за лаптоп

Плюсове

  • Може да се използва с повече от един лаптоп – удобно е в случаите, когато разполагате със служебен и личен преносим компютър и трябва да пътувате някъде. Или пък, ако често забравяте адаптера си у дома, можете да вземете универсален в офиса. Така ще може да го използвате не само вие, но и вашите колеги. 
  • Достъпна цена – повечето универсални зарядни са с достъпна цена. Така че, ако се налага да сменяте адаптера за повече от един преносим компютър вкъщи, този вид захранване е вашата бюджетна опция.  

Минуси

  • Трудно за избиране – на първо място универсалните зарядни са трудни за избиране, защото трябва да се съобразите с изискванията на всички лаптопи, с които ще го ползвате, а това може да се превърне в епизод от “Мисията невъзможна”  
  • Не е съвсем универсално – някои от тях не разполагат с пълното разнообразие от букси, а други не могат да бъдат настроени на необходимото напрежение.   

Може ли универсалното зарядно да повреди лаптопа ми? 

Краткият отговор е: ДА! Универсалните зарядни са безопасни за използване, докато са в правилната конфигурация. Така че преди да включите лаптопа си да се зарежда, проверете настройките на зарядното – напрежение, сила на изходния ток и мощност. Те трябва да отговарят на нуждите на вашия преносим компютър.  

Нашата препоръка към вас е по възможност да използвате адаптери, които са специално за вашия модел и марка лаптоп. Използвайте универсално зарядно само като резервно захранване, ако пътувате за кратко и не можете да си позволите да носите повече от един адаптер. Като цяло е добре да го използвате в случаите, в които нямате избор. 

Как да изберем универсално зарядно

Изборът на универсално зарядно може да бъде труден или объркващ. За да можете да изберете най-подходящия адаптер за вашите нужди, се съобразете с: 

Букса

По-голяма разновидност от букси ще ви помогне да можете да зареждате повече устройства. Но трябва да бъдете внимателни, защото има марки (например Dell и HP), при които има особености със средния пин и употребата на адаптери, които не са разработени специално за тях може да доведе до проблеми със зареждането на вашата батерия за лаптоп.  

Изходно напрежение

Напрежението е най-важният показател, който трябва да гледате при избора на зарядно за лаптоп. На универсалните адаптери можете да го променяте в зависимост от изискванията на лаптопа, но винаги трябва да сте сигурни, че сте избрали точната стойност.  

Ако не сте сигурни за нещо можете да направите справка с оригиналното захранване на лаптопа.  В случай, че то не ви е под ръка, потърсете дали има информация на етикета на лаптопа, който се намира отдолу.   

Мощност

При универсалните адаптери мощността също може да се регулира. Важното е обаче да гледате тя да не е по-ниска от препоръчителната. Следователно, ако оригиналното ви зарядно е с мощност 60W, то универсалното трябва да осигурява минимум 60W.   

Коментари

коментара