Бабикян: ГЕРБ се гаврят с българския народ

“Това, което ГЕРБ си направиха в Народното събрание приличаше на автогол. На мен по-скоро ми прилича на защитна стратегия на хора, кадри и взаимовръзки, останали от времето на ГЕРБ в различните енергийни дружества и съответните заинтересовани компании, които печелят покрай тези взаимовръзки”.

Това посочи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Арман Бабикян, пиар експерт и бивш народен представител, който е част от организацията “Ние идваме”. Повод за думите му беше изслушването на енергийния министър Александър Николов относно строежа на газовия интерконектор България-Гърция, което беше инициирано от ГЕРБ.

“Понеже усетиха, че вероятно част от ключовите им кадри в ръководството на енергийните дружества и в управлението на БЕХ вероятно ще бъдат освободени, решиха да предприемат една превантивна атака срещу кабинета или за да ги спасят, или да влязат в ролята на жертви, преследвани от новата власт и паднали героично”, коментира още той. “Глупавичко е малко, още повече, че част от въпросите, които сега се разискваха в зала, сме ги поставяли още в миналото Народно събрание. Още тогава ГЕРБ реагираха като ужилени”, добави Бабикян.

“Странното тогава беше, че задаваш въпрос към изпълнителната власт в комисия в качеството си на народен представител и преди министърът да е успял да си отвори устата, изведнъж започват от ГЕРБ да дават отговор. Депутати, които не са получили този въпрос, той не е към тях, подскачат като ужилени и започват да дават отговор. Смешно е”, разказа бившият народен представител.

“Въпреки въздържаното поведение на министъра на енергетиката и на колегите му, включително на Асен Василев, мисля, че за по-запознатите проблемът вече е ясен – договореното количество от 1 милиард кубически метра газ от Азербайджан очевидно не влиза в България или в България влизат около 30% от него. Останалото очевидно продължава в други посоки или някой от българска страна престъпно е отказал тези количества”, коментира Бабикян.

На въпрос за изпитанията пред министър-председателя Кирил Петков, той отговори: “Изпитание е, че човек трябва да казва истината и трябва да казва цялата истина. Аз знам, че не е уверен докрай, има защо – защото дори да хванеш и да посочиш извършителя, няма кой да му повдигне обвинение, докато Гешев е главен прокурор. Това се вижда и от действията на Рашков – имаш свидетел, никой не иска да го разпита, но за сметка на това канят да разпитат някого, който е казал, че знае къде отиват едни неща”.

Арман Бабикян изрази мнение, че вместо да разглежда важни въпроси, днес парламентът е отделил три часа на дебат дали достъпът до сградата му да се случва след представяне на зелен сертификат. “Това ли е проблемът на страната ни? Три часа парламентарно време и то не за първи път, а днес отново, разсъждавахме над този велик лист, който единствено удостоверява дали някой е ваксиниран или не”, каза той.

“Кирил Петков е прав да е предпазлив донякъде, но когато става дума за престъпления от такъв мащаб, както е в енергийния сектор, нещата трябва да се казват. Тези хора направиха тази схема, защото за по-малко от две години направиха три пъти по-дълъг газопровод, който не вкарва газ в България, а транзитира газ през България, и то с наши български 3 милиарда. Наши собствени български пари, за да може чужда държава да транзитира газ до друга чужда държава, а един проект, който струва 240 милиона евро, който засяга директно България и внася по-евтин газ в България и българската газопреносна система, 12 години не можем да го направим”, посочи депутатът в 45-тото и 46-тото НС.

Той даде своя коментар и за вчерашния разпит в Главна дирекция “Национална полиция” на лидера на партия ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който бе по повод сигнала на гражданско сдружение “БОЕЦ” за снимките от спалнята на Борисов, на които се виждаха пачки и кюлчета злато на неговото чекмедже и евентуалния произход на тези средства.

“Това, което чухме след като излезе, беше цирк. Гледали сме и друг път подобни циркови изпълнения на г-н Борисов. Надявам се вътре да е попитан поне едно нещо – коя е Мата Хари, тъй като той публично, пред целия български народ каза, че знае коя е. Поне това да е казал. Разбира се, че ще отрича, че има каквото и да е. И топлийка да го питат – “той и топлийка няма”, но поне да каже коя е тази жена, за да може органите добросъвестно да я поканят и да я разпитат: “Вие ли сложихте пачките на този невинен човек? Вие ли инсталирахте кюлчетата на този безкрайно невинен човек? Вие ли снимахте този толкова снежен човек?” Ако той не иска да говори, поне тази дама да говори, защото няма как и двамата да са невинни. Той посочва нея за виновна, снимките посочват него за виновен. Истината трябва да излезе на бял свят. Би трябвало, ако Борисов е почтен, да има изгода от това да посочи това лице, за да оневини себе си”.

На въпроса кой се бои от разплитането на тази история, пиар експертът заяви следното:

“Борисов се притеснява от тази история. По тази причина е и пусната тази история. За това и той стои мълчаливо привързан към интереси, от които не може да се отдели. Както е пусната тази снимка, така могат да бъдат пуснати и други неща. Имена, сметки… За това, когато излезе списъкът “Магнитски”, за който преди малко чух, че става дума, там беше посочено „политическо лице, лидер на партия“, но не беше написано името. Всички знаят чие име беше това. И да, САЩ са достатъчно дипломатични и не биха посочили името на нито един европейски министър-председател, на страна член на Европейския съюз, защото не се прави така. Но всички разбраха за кого става дума. И да, първият човек, който изтърча на пожар до къщата на Н.Пр. Мустафа, беше г-н Борисов. Той много добре знае за какво става дума. Така че за всяването на надежда у различни кръгове от ГЕРБ – „Другарки и другари, дръжте се в землянките, утре ще се върнем на власт“, искам да ги предупредя, че това са пълни глупости. Не, няма да се върнат на власт по този начин – с този лидер, с този вид политика, с този вид поведение”.

Бабикян бе категоричен, че в България трябва да се създаде естествена конкурентна среда, която да повиши жизненото равнище в страната.

“Ако “Продължаваме промяната”, въпреки че имам много приятели там, решат да се превърнат в продуктово позициониране на старите интереси на старата мафиотизирана власт, съжалявам за симпатиите. Но няма да го направя никога, докато не се уверя в това. За мен няма ляв и десен прочит на кражбата, мафията, корупцията. Има един прочит – краденето е крадене”, заяви още Арман Бабикян.

Бившият народен представител спомена и друг момент от поведението на ГЕРБ. А именно, че първи те предложиха мораториум за цените на електроенергията за бита в България, а след това се обърнаха срещу собственото си предложение. “Слушам Делян Добрев, който ми казва, че било глупаво решението, което ГЕРБ предложиха. Тези хора се гаврят не просто с властта на опонентите си, те се гаврят с българския народ“.

“Това дърво е засаждано 12 години. Когато казахме: “Мутри, вън“- това не е просто благ лозунг. Тези хора са мутри, те експлоатират държавата като мутри, а не като администрация, не като служители на данъкоплатците. Нищо подобно. Така както се управлява банда за дистрибуция на наркотици в Люлин, така, така управляваха и държавата“, каза в края на разговора Арман Бабикян от “Ние идваме”.

Източник: Факти.бг

 

Коментари

коментара