Личност на годината на списание „Тайм“ е Илон Мъск

Личност на годината е знак за влияние и малцина имат повече влияние от Илон Мъск върху живота на Земята и потенциално извън нея.“ С тези думи сп. „Тайм“ представи избора на редакцията за „Човек на годината“ за 2021 г., след като през последните седмици обяви водещите имена в категории като „Атлет на годината“ (спортната гимнастичка Симон Байлс).

„През тази година Мъск се очерта не само като най-богатия човек в света, но и вероятно като най-богатия пример за мащабна промяна в нашето общество. Това е човек, опитващ се да спаси планетата ни и да ни даде нова за заселване: клоун, гений, автор на невероятни предложения, визионер, индустриалец, шоумен, държащ се неподобаващо с жените, шантав хибрид между Томас Едисън, П.Т. Барнъм, Андрю Карнеги и Докторманхатън от комикса Watchmen – човек-бог със синя кожа, изобретил електрическите коли и преселил се на Марс“, продължава изданието.

Според авторите неговата компания SpaceX буквално е прескочила гиганти като „Боинг“ и в момента контролира бъдещето на американските космически кораби. Компанията му за коли Tesla контролира две трети от пазара за електромобили, в която Мъск е един от първопроходците. Той е фактор в роботиката и соларната индустрия, криптовалутите и климатичните политики, дигиталните мозъчни импланти, с които да се избегне катастрофална бъркотия с изкуствения интелект, както и в създаването на подземни тунели за пренос на хора и товари със супервисоки скорости.

В четвъртък Мъск написа в профила си в „Туитър“, че обмисля да напусне нещата, с които се занимава, и да стане инфлуенсър.

Това бе поредното негово съобщение, от което не става ясно дали се шегува, или сериозно мисли да го направи. В миналото това неведнъж му е създавало проблеми с регулаторните власти и е струвало загуби от милиарди долари от капиталовата оценка на фирмите му.

Освен че е начело на Tesla, той е изпълнителен директор на SpaceX и ръководи още Neuralink и инфраструктурната The Boring Company.

„Би било хубаво да имам малко повече свободно време, вместо да работя ден и нощ – от събуждане до лягане, 7 дни седмично. Доста е натоварено“, написа още Мъск.

През ноември той попита последователите си в „Туитър“ дали да продаде 10% от това, което притежава в Tesla, на което мнозинството отвърнаха с „Да“. Досега той е продал акции, оценени за почти 12 млрд. долара.