Внучката на Гриша Филипов изригна: Унижение е да уча с хора, приети „по нужда“

Внучката на Гриша Филипов изригна: Унижение е да уча с хора, приети „по нужда“

Людмила Филипова, внучката на бившия премиер по времето на комунизма Гриша Филипов, изригна срещу родната образователна система и с тъга се върна назад във времето, когато дядо й е бил соцвеличие и част от политическия елит на нацията.

Повод за гневния пост на Людмила, която днес има славата на една от най-четените писателки у нас, станаха вакантните места за студенти във ВУЗ-овете и по-конкретно, изключително занижените критерии за прием на мераклиите за висшисти.

„Потресаващо! Това не може да продължава повече така! Нужна ни е адекватна национална концепция и стратегия за висшето образование! Нужни са тотално нови принципи и мотивация, както за университетите ни, така и за преподавателите и научните работници!

Наясно съм и с проблемите на СУ преподаватели, които буквално „пускат“ студенти с нищожни познания, да не кажа с нулеви, само и само, за да запазят работата си! Сори, че говоря и за себе си, но друго беше моето поколение и преди това – борили сме се със зъби и нокти за всяка шестица и изпит!

Поне за себе си мога да говоря и състудентите ми – завърших 2 висши с 2 5-ци, всичко друго 6. От октомври започвам и трето си висше! Но за мен е унижение да уча на равно с хора, които са приети „по нужда“! И още по-жестоко унижение е да завърша с тях, за да не си изгуби някой работата!

Преподавателите също са крайно унизени и стигат до въпроси, забележете на втори и трети поправителен: „Добре, моля те кажи ми, поне нещо което знаеш по предмета…“ , за да не изгубят работата си!“, написа на личната си страница във Фейсбук Людмила Филипова.

Изявената писателка се обърна директно към образователния министър Меглена Кунева, като тагна профила й в публикацията си.

„Нужна е генерално нова политика за висшето ни образование!!! Meglena Kuneva. Г-жо Кунева, ако трябва ще Ви съдействам с идеи, имам много, но сме стигнали дъното на висшето си образование! А имаме потенциал огромен, гениални деца и Бъдеще! И СУ може да е на световно ниво с правилната политика! Моля Ви, направете всичко възможно това да се случи!!!“, призовава премиерската наследница.

Източник: Pik

Коментари

коментара