Над 110 са загиналите при торнадото в Кентъки

Повече от 110 души са загинали при торнадо в американския щат Кентъки през изминалата нощ. Губернаторът на щата обяви бедствено положение. Той изрази опасения, че броят на жертвите може да се увеличи. Много хора все още се водят в неизвестност.

Торнадото е нанесло сериозни щети в западните части на Кентъки. Съборен е покрив на склад в град Сейнт Луис, а много хора останаха блокирани в сградата. Властите издадоха предупреждения за опасност от торнадо в няколко щата, включително Арканзас, Тенеси, Мисури и Илинойс.

Посолството ни във Вашингтон към момента няма официална информация и подадени сигнали за пострадали и бедстващи български граждани във връзка с торнадата, преминали през части от територията на американските щати Арканзас, Илинойс, Мисури, Тенеси и Кентъки. Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже съдействие при необходимост.

Българските граждани в САЩ могат да се свържат с посолството на Република България във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770; генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606; генералното консулство на Република България в Чикаго на телефонни номера: +1 312 867 1904, +1 312 752 0661; генералното консулство на България в Ню Йорк на следния телефонен номер: +1 212 935 4646. Сигнали може да се подават и чрез имейл адресите на дипломатическите ни представителства в Щатите: [email protected], [email protected][email protected], [email protected].

„Това беше една от най-тежките нощи в историята на Кентъки. Някои райони бяха ударени по начин, който не може да се опише с думи. За всички семейства, които са засегнати от това, искам да знаете, че сме тук. Обичаме ви! Молим се за вас”, заяви губернаторът на Кентъки Анди Бишиър.