Д-р Петър Марков: Рискът от нови мутации зависи от това колко вирус циркулира в света

„Ако искаме да няма следващи варианти на Covid-19, най-важното, което можем да направим, е да увеличим много процента на ваксинираните хора. Рискът от нови мутации зависи от това колко вирус циркулира в света. Ако ограничим разпространението на вируса, много се понижават рисковете за нови варианти“.

Това каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

„Хората, на които им е дошъл моментът за бустерна доза, да си я сложат, а да не чакат хипотетична адаптирана ваксина. Не бива да се отлага бустерът, защото в момента продължаваме да си имаме работа с Делта варианта, който е много заразен“, подчерта той.

Епидемиологът изтъкна, че засега е установено по-бързото разпространение на Омикрон от другите варианти на коронавируса, но не е доказано на какво се дължи това:

„Може да е, защото Омикрон е по-заразен, но може да е и защото Омикрон е по-добър в това да заобикаля имунитета на хората. Кое от двете е зависи от това в каква среда се разпространява той – дали там, където повечето хора са преболедували или са ваксинирани, или на място, където много хора са чувствителни към инфекцията“. 

Д-р Марков посочи, че дотук докладите от Южна Африка са за по-леко протичане на инфекцията:

„Няма съобщения за нови и различни симптоми от това, което знаем до момента“.