Проф. Витанов: Спазвайте 3 шарана дистанция, макар че Омикрона още го няма у нас

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 6 декември 2021 г., представи математикът от БАН и бивш член на НОЩ – проф. Николай Витанов. Той изчисли, че базовото репродуктивно число днес е 0.970, като развитието е според очакванията за бавно свиване на обхвата на заразата.

Относно смъртността Витанов коментира, че ако „ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко.“

„Омикрон варианта на вируса – индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма де се плашите – няма го Омикрона в България“, написа Витанов за новия вариант на вируса.

Ето какво написа той на стената си във Фейсбук:

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 06 декември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.

И днес ще има малко весело, но накрая. Батаците из българския политически и социален живат са ви ясни. Човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на тях, че по-лесно се преживяват.

Следва анализът на ситуацията.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.970 – близо е до 1. Но все още е под 1 – отлепихме от 0.999 в посока надолу. Развитието е според очакванията, а те са за бавно свиване на обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Очакванията бяха бавно да паднем под 100 000 активни случая и това ще се случи. но, разтоварването на здлравната система е бавно и тя няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Какво означава да се разтовари достатъчно. Добре, че оня в небесата е наш човек и няма да ни стовари Омикрона да ни създаде проблеми през месец декември. Така, че базовата прогноза е – продължаване на техническото и кадровото претоварване на здравната система.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.
Починали октомври – декември при вълната миналата година по това време – 6751
починали 1-ви октомври 2021 – 20 968
починали до днешна дата – 28 852
починали от 1-ви октомври насам за тази вълна – 7884
Превишение на починалите от миналата вълна – 116, 7% (а декември едва почва).

Значи, дотук при тази върна са починари 16.7% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Пак да пиша – ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава. Това са факти.
НЕ ВИ КАРАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ НАСИЛА. Как беше – всеки сам си преценя, обаче всеки сам си носи последствията.
Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Системата на Витанов е проста – взимате си решенията сами, носите си последствията сами.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Имаме нов кандидат за излизане от ниво 3 и отиване на ниво 2 – Шумен. Виждате, че броят на областите, които са на ниво 4 продължава да намалява. Добрата новина е, че и София – град е кандидат за отиване на ниво 3. Ситуацията бавно се подобрява и очакванията са това да продължи.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост – развитието тук потвържава изводите от предната карта.
При Хасково и Благоевград имаме подобрение, там цветът вече не е тъмночервен. Наблюдаваме София – град и София – област. И там очакванията са цветът полека да стане по светлочервен. Знаете, какво е контролното число. Броят на новите случаи трябва да падне под 2000 на ден и да се задържи стабилно там. Тогава дифузното разпространение ще угасне и ще имаме спокойни коледни и новогодишни празници.
Заплаха за този благоприятен вариант, който в меминта е устойчив: идиотии, свързани с масови събирания заради студентския празник, пробив в спазването на мерките в училищата и масивно донасяне на Омикрон варианта на вируса от завръщащите се за празниците гурбетчии. Вероятността за тези ексцесии обаче не е голяма.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук има положително развитие. Виолетовото намалява, но все още е доста много. Това трябва да ни показва, че благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса – индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма де се плашите – няма го Омикрона в България.

Знаете какве прогнозата – ако не го пуснем в страната до Никулден, тоест и днес, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него до празниците. Никулден иде, Омикронът го няма.

За догодина – нека другите си правят прогнозите, нека другите ви плашат. Каквото имам да казвам още по Омикрон варианта – ще го кажа в началото на следващата година.

7. Тотален локдаун до края на годината – ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Сметките показват, че не се очаква да сме идиоти, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците.

8. Сега веселата част. Да отбележа – веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Знаете, че се занимавам с математическа социална динамика. И за де не ви говоря със скучни формули, използвам някои весели закони, за да ви обясня какво излиза от сметките. От някое време сме на закона на Мърфи и неговите следствия. Днес ще поговорим за следствието
Ако отстраните пет причини за неприятности, винаги ще се намери шеста.

Прилагаме го това към бодрите намерения за изкореняване на корупцията и за постигане на нулева корупция. Ако изкорените пет причини за корупция винаги ще се намери шеста. Ако изкорените пет милиона причини за корупция, винаги ще се намери пет милионна и първа причина. Тоест, реализмът ни казва, че корупцията няма да може да бъде изкоренена. В мой стил: нулева корупция – ЙОК. Тя ще се поскрие, поскрие и ще почне да расте веднага щом усети неопитността н управляващите. Това е положението.

9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %, а то броят на повторенията ще се навърти на Никулден, тъй че утре този текст ще е друг): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Законът на Мърфи действа. Затова – профилактично – вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.“