Кирил Петков обеща: Без политически чадъри в новата власт

„Днес изпращаме коалиционния договор до партньорите ни и очакваме обратна връзка, каза лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. – До сряда се надяваме да имаме финализиран договор с политики и разпределение на министерствата. До края на следващата седмица се надявам да имаме нов кабинет“.

„Всеки от партньорите ще има собствен избор в министерствата, които попадат в неговата квота, когато се договорим кои ще бъдат. Първо ще съгласуваме политиките, после всяка партия ще може да номинира най-добрите си кадри. Ще дадем възможност на министрите да си изберат сами екипи и ще изискваме от тях резултати, каза Кирил Петков.

Няма да има политически чадъри, добави той.

Ротационният принцип за председател на Народното събрание бе интересен като идея, но впоследствие продължихме разговорите и решихме заедно, че е добре да покажем обединение към фигура която олицетворява промяната – млад юрист с чисто минало, каза Петков в ефира на Би Ти Ви.

На въпрос търсил ли се е пост за Корнелия Нинова той отговори: до момента никой не е търсил при нас като специални постове.

Петков каза, че се мисли в посока икономическата активност да се раздели в две посоки – държавните предприятия да са в едно министерство, а другата посока е иновационните фондове в посока растеж.

Бойко Рашков ще е наша номинация за вътрешен министър към коалиционните партньори, каза още Петков.

Според него политическа атака е бил моментът, в който случаят с Ваня Караганева излезе „гръмко“. Събрахме всички наши депутати и им казахме, ако някой стъпи погрешно, първите които ще бъдат инспектирани ще са от нашия отбор, един аршин за всичко каза Петков.

За бюджета догодина той каза – очакваме максимално дефицит от 4%, което може да се финансира от увеличени приходи и частично от дълг.

Бихме предложили в Народното събрание да се влиза със зелен сертификат, заяви Петков.