Стойчо Кацаров: За да може да се избегне хаос в образователната система ни трябват тестове

„За да може да се осъществява едновременно присъствено обучение и същевременно да се запазва здравето на учителите и децата от разпространяване на инфекцията – правилният подход е да се извършва тестване два пъти в седмицата“, това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти на въпрос свързан с тестването на учениците.

„Това помага да се избегне и този непрекъснат процес, на който бяхме свиделети преди да се въведат тези правила – влиза учител или дете заразено в клас, така се поставя цялата паралелка под карантина, което води до пълен хаос в образователната система“, добави той.

„Поставянето на изискване да се правят тестове освен, че предпазва здравето на хората, помага да се избегне такъв хаос, за да не се карантинират паралелки“, каза здравният министър.

„Ангажирахме се да направим всичко възможно да помогнем на Министерството на образованието и да ги освободим от това те да правят поръчки за тестове. Затова ние ги поръчваме и ги доставяме на тях“, заяви още Кацаров.

„Вчера сключих договор за още 2,7 млн. теста със срок на доставка 9 декември. Тоест общо са договорени 4,8 млн. щадящи теста, от които са доставени 1,5 млн., а 200 000 са в склада. По наша оценка тези тестове биха били достатъчни за тестване на всички ученици в страната поне до средата на януари. Правим всичко възможно“, категоричен беше здравният министър.