Омбудсманът: Учениците да бъдат върнати незабавно в клас!

Децата от 5 до 12 клас да бъдат върнати незабавно в училище. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева. По думите й онлайн обучението е изчерпано и те изостават в образованието си. Нарушени са и правата на децата с увреждания, посочва Ковачева:
 

„Днес изпращам поредна препоръка до министъра на здравеопазването за връщане на големите деца в училище. Засипана съм с жалби от родители, от учители, от директори, които изразяват много сериозни опасения от това, че децата продължават да не се връщат в училище! Няма тестове! Стига се дотам, че се очаква родителите да заплащат тестовете на децата си, а има вече информация от различни училища, че всъщност самите родители вече са притиснати до стената и предлагат да ги плащат, само че може би забравяме, че има родители в социално тежко положение, родители с многодетни семейства, които не могат да отделят по 12 лева за тест на детето си“.

 

Децата са най-потърпевшите от пандемията от COVID-19. Като не ходят на училище се нарушават правата им, според Георги Богданов от Националната мрежа за децата:

 

„COVID-19 е тема, която ни изненадва всеки ден все повече и повече. За съжаление, децата ни са затворени в момента, а почти всичко е отворено за възрастните. Те отново са най-страдащите от тази пандемия! Те продължават почти вече трета година да не ходят на училище, което е изключително тежко и неприятно. Ние почти всеки ден, като Мрежа за децата, се борим с различни държавни институции да се отворят училищата, да има една добра среда за децата, която да бъде щадяща за тях, и безопасна“.

 

Заради изолацията учениците изпитват страх, тревога, скука, раздразнение и ниска мотивация, сочат анализите на психолози.