ЕСПЧ защити свободата на протест с боядисания паметник пред БСП: Асен Генов осъди България

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди  България да плати малко над 12 000 евро по делото, заведено от активистите Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Те пратиха държавата на съд, след като бяха признати за виновни, че на 7 ноември 2013 г. са боядисали паметника на партизаните пред централата на БСП на „Позитано“ 20 в столицата. ЕСПЧ приема, че е нарушена свободата на словото на двамата жалбоподатели. Паметникът осъмва и с розов надпис „КОЙ? БКП – СРАМ! КОЙ!“.

Част от обезщетенията, определени сега от Страсбург, са за имуществени вреди, друга част – по 4000 евро за всеки, са за неимуществени вреди. Малко над 2200 евро са за разноските по делото.

През юни 2013 г. Делян Пеевски бе назначен за председател на ДАНС и това доведе до мощни антиправителствени протести в страната, които продължиха месеци наред. Блогърът Генов и Сърбинска са участници в тези демонстрации, и двамата са активни членове на „Протестна мрежа“, която координираше протестите. В малките часове на 7 ноември 2013 г. Генов и Сърбинска са задържани в района на „Позитано“ 20 и в тях са открити спрей и латексови ръкавици. На мястото присъстват и още четирима души, но те отказват да бъдат проверени. През февруари 2014 г. те са обвинени в хулиганство. На 31 октомври 2014 г. Софийският районен съд те оправда с мотива, че няма доказателства, че точно те боядисали паметника със спрей. Съдът прие още, че дори да са те, това деяние не е хулиганство, а невербален израз на политически възгледи, че правото им на свободна на изразяване трябва да бъде защитено, иначе би означавало, че наказателна репресия за политически цели.

Прокуратурата първоначално протестира срещу това решение, но не поддържа обвинението пред втората инстанция. Въпреки това Софийският градски съд отменя акта на районния и санкционира двамата административно с глоби от по 1500 лв. 

ЕСПЧ застъпва тезата, че боядисването на паметника е знак на политически протест и не го е повредило. Магистратите отбелязват и че паметникът пред централата на БСП е бил поставен по време на комунистическия режим в България и е ясно свързан с ценностите и идеите му.

През 2017 г. Генов спечели дело срещу България в Страсбург заради ограничаване на неговата религиозна свобода като последовател на бог Кришна. Той ще получи от държавата 2000 евро за нематериални щети и 1280 евро за съдебни разноски.

 

Коментари

коментара