Турци и китайци в надпревара за летище Пловдив

Турци и китайци в надпревара за летище Пловдив
Днес е крайният срок за подаване на оферти за концесия на аеропорта

Турска и китайска компания имат интерес към концесията на летище Пловдив, съобщава „Стандарт“. Крайният срок за подаване на оферти изтича в 17 часа днес, а отварянето им ще бъде утре. От турска страна интерес са проявили големият летищен оператор TAV Airports и „Кьошдере груп“ на турския ексдепутат Ибрахим Кьошдере.Освен най-големите летища в Турция TAV Airports оперира и аерогарите на Загреб, Рига, Скопие, Охрид, Тбилиси, Батуми, както и две летища в Тунис и едно в Саудитска Арабия.
 
До редакционното приключване на броя обаче нямаше потвърждение, че турските компании ще подадат оферти за участие в процедурата.
 
Неотдавна сериозен интерес към концесията на летище Пловдив обяви най-голямата строителна компания в Китай „Чайна канстръкшън“. Китайците заявили, че искат да построят модерен карго терминал на аеропорта като основен логистичен център в Югоизточна Европа.

Летище Пловдив се намира на стратегическо място – в центъра на Тракия и на Балканите, близо до магистралите „Тракия“ и „Марица“. То обслужва бъдещата културна столица на Европа, големите зимни курорти в Родопите, а печели и като резервно на летище София.
 
Летище Пловдив разполага с обновен пътнически терминал, полоса за излитане и кацане с дължина 2500 м и терен от 2 376,5 дка.
 
В действащия до 2033 г. Генерален план на летище Пловдив е предвидено изграждане на карго терминал, втори пътнически терминал, нов склад за горива, както и удължаване на пистата с 400 м в източна посока – до 2900 метра.
 
Бъдещият концесионер трябва да изготвя периодични актуализации на Генералния план, а до 2033 г. да изработи и нов Генерален план.
 
През 35-те години на концесията концесионерът трябва задължително да инвестира не по-малко от 35,267 млн. евро без ДДС, 16,791 млн. от които – само през първите пет години.
 
Концесионерът ще дължи еднократно концесионно плащане в размер на 150 хил. лв. без ДДС, което трябва да плати до 30 дни след подписване на концесионния договор. Той ще плаща и годишно концесионно възнаграждение, чиято фиксирана част ще бъде не по-малко от 100 хил. лв. без ДДС годишно, а променливата му част ще бъде не по-малко от 5% от общия размер на нетните приходи от дейности за всяка година.
 
Изискванията към кандидатите са да имат над 1 млн. лв. основен капитал и балансова и/или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не по малко от 20 млн. евро. Те трябва да имат опит над 5 години през последните 10 в опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. пътници и/или товарооборот над 40 хил. тона годишно.
Всеки кандидат трябва да е внесъл банкова гаранции за участие в размер на 150 хил. лв.
 
 

  • летище пловдив
  • концесия

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара