Чудесата на Кръстова гора: нямо дете проговаря, бездетни зачеват

Чудесата на Кръстова гора: нямо дете проговаря, бездетни зачеват
Сред първите, които признават магията на светото място е цар Борис III, когато там сестра му се излекува от епилепсия

Днес е Кръстовден , а този ден е свързан с множество чудеса. Обикновено нуждаещи се и болни хора прекарват нощта срещу празника или самият ден на празника на Кръстова гора. Именно там се случват чудесата, неми проговарят, а болни оздравяват. Всяка година десетки миряни споделят какво чудо се е случило с тях. Ето и някои от най-известните:

Сред първите българи, които се убедили в силата на това свещено място бил цар Борис III. Сестра му Евдокия оздравяла от епилепсия, след като прекарала един месец на Кръстова гора. Петър Дънов пък го посъветвал след оздравяването на княгинята да поръча кръст с точно тегло от 66 кг, който да бъде поставен там. В знак на почит и благодарност за излекуването на Евдокия. Мястото на кръста също не е избрано случайно. Когато дошъл моментът за поставянето му, на хълма кацнали два бели гълъба, което било ясен знак, че той трябва да бъде сложен точно там. Към днешна дата този кръст е поставен в църквата, а на негово място и изграден нов, още по-голям.

Жената, която продава свещи в църковния храм разказва как нямо дете проговорило миналата година. Детето се казвало Виктор и било на четири години. То не можело да говори и затова неговата баба го довела на този ден тук. След като преспали три нощи на Кръстова гора, на следната сутрин тя завела малкото си внуче на кръста да се помоли. След като момченцето го обгърнало с ръчички, първите му думи били „О, Боже!” Жената още настръхва от това, което се случило пред очите й навръх Кръстовден. Отец Серафим пък разказва как жена болна от рак с разсейки се излекувала, след като преспала на празника тук. Оттогава пловдивчанката се зарекла и дарява труда си безвъзмездно за църквата и на Бог от благодарност.

Анифе от село Борино разказва, че за пръв път посетила Кръстова гора през 1996 година, когато била диагностицирана с тежка бъбречна недостатъчност и постоянно страдала от тежки болки. От тогава насам жената не пропуска да преспи на Кръстовден под открито небе на святото място, а от болките й няма и следа.

Димитър Таков отишъл в Кръстова гора с надежда да намери изцеление за проблема с очите на дъщеря си, която почти била загубила зрението си вследствие на възпаление на очите. След като измила очите с водата от мястото, момичето заявило, че болката й отминала. След още два часа повторили процедурата, а след още толкова потретили. Днес младата девойка няма никакви проблеми със зрението. Същият този мъж разказва как точно на Кръстовден той и дъщеря му видели как се товаря небето нд Кръстова гора и от него бликнала ярка светлина.

Вярващите са убедени, че освен редица болести, престоят на Кръстова гора цери жените и от безплодие. Най-удачно е за тази цел да се преспи под открито небе със сърце, пълно с вяра. За силата на Кръстова гора в излекуването на жените от безплодие свидетелства Дарина от Бургас, която разказва, че лекарите заявили на снаха й, че никога няма да може да забременее по естествен път. Нещо повече, младата жена на два пъти не успяла да забременее и след процедури ин витро. Отчаяна, тя отишла на Кръстова гора и прекарала нощта там, с надежда да се изцели от безплодието. И към днешна дата се радва на здраво момченце.

Вярващите са категорични, че дори и камъчетата, които са разпилени навсякъде из Кръстова гора, са чудотворни. Заради което вярващите ги събират като мощни талисмани, които да отнесат в домовете си, за да им носят здраве и да ги предпазват от зли сили. Според поверието, всяко едно камъче в местността, дори и най-малкото, е белязано с кръст и притежава чудотворна сила.

Легендата

Най-голямата легенда, свързана с Кръстова гора е, че на това място е заровен част от кръста, на който е бил разпнат Иисус Христов. И благодарение на него местността притежава изцелителни сили.Самата реликва е била достъпна за вярващите до 15 век, когато турците нахълтали в това свято място и го разрушили. Но монасите все пак успели да укрият кръста в една от пещерите в околностите. Той не открит и до ден днешен.

Има и друга легенда, свързана с мястото. Според нея майстори са оставили кръста на монасите в мястото, след като го получили от съпругата на султана, която била с български произход и ценната реликва се предавала в рода й от поколения. Султанът обаче се разгневил и изпратил потеря да върне частицата от Христовия кръст. Те обаче не успели да я намерят.

 

 

  • кръстова гора
  • кръстовден

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара