Идват съдбоносни години за петрола

Идват съдбоносни години за петрола
Русия гласи да облага с данък суровината, надпреварата между Москва и Вашингтон продължава

 

Петролът е едно от нещата, които движат света. Причината е, че повечето държави ползват суровината, а прогнозите са, че потреблението на нефт и газ ще расте в следващите години.

През миналата година, както и през тази, цената на суровината се движеше ту нагоре, ту надолу и държеше в напрежение страните-потребителки. В началото на тази година барелът падна под 27 долара, което беше исторически спад и изправи на нокти бизнеса. В момента цената на барела е 45 долара. България, както и всички зависими енергийно държави, са крайно заинтересовани от това как се движи цената на суровината. Всяко едно увеличение, веднага се отразява на горивата и на всички стоки и услуги по веригата.

Какво обаче предстои в следващите години? Няма как отговорът да е еднозначен. Факт е обаче, че през 2018 г. Русия, която е една от най-големите производителки на петрол в света, ще започне да го облага с ДДС. Макар влиянието на ДДС върху отрасъла засега да изглежда ограничено, неговото въвеждане ще предостави на финансовото министерство възможност да отмени такса износ върху петрола, която според различни оценки ще донесе на бюджета около 600 млрд. рубли допълнителни доходи. Към момента не е ясно новият данък как ще повлияе върху крайната цена, но много експерти заговориха за рязко покачване на стойността.

Като цяло правителството на Русия е решило да прави плановете си почти до края на десетилетието при по-консервативни очаквания за цената на петрола. Затова до 2019 г. Включително, Москва залага на средногодишна цена от $40 за барел.

В същото време анализатори смятат, че рycĸият дoбив нa пeтpoл мoжe дa дocтигнe peĸopдни нивa зa пocлeднитe 30 гoдини пpeз 2018 гoдинa блaгoдapeниe нa нaxoдищaтa c ниcĸи paзxoди, ĸoитo пoмaгaт нa cтpaнaтa дa ce cпpaви c ниcĸитe цeни нa пeтpoлa. Cпopeд eĸcпepтитe нa бaнĸaтa дoбивът щe нapacтвa c дo 590 xиляди бapeлa нa дeн пpeз cлeдвaщитe 3 гoдини, дocтигaйĸи дo 11.65 милиoнa бapeлa днeвнo. Toвa нивo би пoдoбpилo peĸopдa oт cъвeтcĸитe вpeмeнa пpeз 1987 гoдинa, ĸoгaтo дoбивът дocтигнa 11.42 милиoнa бapeлa днeвнo.

През април Pycия oбяви, чe щe пoвиши дoбивa и изнoca, cлeд ĸaтo OΠEK нe пpeдпpиe мepĸи зa oвлaдявaнe нa cвpъxпpeдлaгaнeтo.

Какво се случва със САЩ?

Годината бе изключително добра за САЩ по отношение на петрола. Окоза се, че щатите имат много повече запаси от Саудитска арабия и Русия.

Нефтът в САЩ от съществуващите кладенци, новооткрити находища и все още неразкрити залежи възлиза на 264 млрд. барела. Цифрата е по-голяма от тази за Саудитска Аарабия от 212 млрд. и на Русия от 256 млрд. Барела.

Конвенционалните производители на петрол като Саудитска Арабия, традиционно използват огромните си ресурсни богатства, за да упражняват власт в световен мащаб, особено сред големите страни консуматори, измежду които са САЩ. През последните години тази връзка бе прекъсната от хидравличния фракинг и други нови технологии, които помогнаха на САЩ да отключат огромния петролен запас и дадоха възможност на Америка да стане по-енергийно независима.

Повече от половината от петролните резерви на САЩ са под формата на неконвенционален шистов петрол, показват данните на Rystad Energy. Само в Тексас количеството е от 60 млрд. барела.

 

  • петрол
  • русия

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара