Европа праща още 200 граничари у нас

Европа праща още 200 граничари у нас
Бъдещето на ЕС не е изложено на риск, обяви Жан-Клод Юнкер

Председателят на Еврокомсията Жан-Клод Юнкер обеща още помощ за България в справяне с бежанците.  „ФРОНТЕКС има вече над 600 агенти разположени в Гърция, по границата с Турция, и над 100 агенти в България. Институциите и държавите-членки на Европейския съюз трябва да си сътрудничат тясно за укрепването на новата агенция. Искам от октомври да бъдат разположени поне 200 граничари и 50 допълнителни автомобили по външните граници на България”, обяви той.

Бъдещето на ЕС не е изложено на риск заради решението на Великобритания да напусне блока, заяви Юнкер и призова Лондон да започне процеса възможно най-скоро. Уважаваме и в същото време съжаляваме за решението на Обединеното кралство, но Европейският съюз, като такъв, не е изложен на риск, подчерта Юнкер в годишното си обръщение пред Европейския парламент за състоянието на Съюза. По думите му, въпреки кризата в ЕС континентът никога няма да тръгне по пътя на национализма и популизма:

Вярвам, че следващите 12 месеца са решителни. Ако искаме да обединим отново нашия Съюз, ако искаме да преодолеем разделенията между Изтока и Запада, които се появиха през последните месеци, ако искаме да покажем, че сме решителни за нещата, които наистина имат значение, ако искаме да покажем на света, че Европа все още е сила, способна на общи действия – ние трябва да се захванем за работа, каза Жан Клод Юнкер. Европейският съюз не е в най-добрата си форма и има какво още да се желае в това отношение. „Областите, в които ние не сме единни, са твърде много. А областите, в които ние работим съвместно, са твърде малко“, подчерта Юнкер. Люксембургският политик настоя до 2025 г. на цялата територия на ЕС да има 5 G мрежи, а до 2020 г. във всички големи европейски градове да има достъп до безплатна интернет безжична връзка.

 

  • жан клод юнкер
  • фронтекс

    Източник: Nbox.bg