Земетресение разклати Балканите, стресна софиянци

Земетресение разклати Балканите, стресна софиянци
Епицентърът е в Македония, а трусът е бил с магнитуд 5,1 по Рихтер

Земетресение с магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер разлюля Македония в 15.10 часа местно време (16.10 българско време), сочат данните на Европейския сеизмологичен център. Трусът е бил усетен и у нас. Най-много уплаши хората в Благоевградско, а също така и софиянци.

Епицентърът на труса е бил на 5 км източно от македонската столица Скопие и на 6 км западно от Арачиново, показват данните в Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Сеизмологът Емил Ботев от БАН каза пред Дарик, че земетресението е в Македония и е достатъчно далеч от страната, но с възможност за усещане – съвсем леко е усетено в София и малко повече е усетено в Кюстендил. Оценката на българските сеизмолози е, че трусът в Скопие, Македония е бил с магнитуд 5.1. Земетресение е усетено в Македония, Косово, България, Албания и Сърбия.

„Непосредствена опасност за някакво индукционно въздействие върху територията на нашата страна не се очаква. Няма опасност от някакви сериозни последствия, тоест следтрусове, които да доведат до повреди в конструкции и инфраструктура на територията на страната“, каза Ботев.

 

 

  • земетресение

    Източник: Nbox.bg