Европа се цепи на части – ето местата, които искат независимост

Всички са запознати с положението в Косово, Крим, Каталуния, баските, Шотландия, някои знаят Корсика, но рядко са тези, които са наясно с това, че Стария континент Европа скърца от региони, които само чакат удобен момент, за да извършат отцепване.

Европа е заредена от региони, които само чакат подходящ момент, за да се отделят от родните им страни и да станат независими и международно признати.

В сърцето на Румъния, в Източна Трансилвания, през долини и зелени хълмове, в източната част на Карпатите се простира Секейския регион с етнически унгарци, които след Първата световна война се обединиха с Румъния. Те никога не са се отрекли от желанието да се върнат в страната на Унгария, но затова не се говори открито.

Части с народи, които искат отцепване се намират на югозапад отПолша и североизточната част на Чехия, до Моравия, която се намира в източната част на Чехия.

Потенциална заплаха има и за баварците, които както австрийците имат свой отделен език, култура, начин на мислене и дълъг период имаха отделна държава.

Италия има по-големи проблеми от Германия. Северната лига изисква отделяне, което обхваща север от Апенинския полуостров, а напоследък има движение, което иска отделяне на историческия център на Венеция.

Фарьорските острови и Гренландия показват признаци, че скоро може да тръгнат по пътя на независимостта и отцепване от Дания, а в Сканеланд в Швеция има редица десни партии, които търсят откъсване от Стокхолм.

Слаб сепаратизъм съществува и във Валенсия, която има силни етнически, културни и исторически връзки с Каталуния, където се говори на каталунския език.

В края стигаме до Обединеното кралство и Северна Ирландия.

Be the first to comment

Leave a Reply