Помните ли „виетнамското чудо” – най-модерният мехлем, мажехме се и церяхме настинки и главоболие

Помните ли „виетнамското чудо” от 80-те години, което лекуваше от настинка до главоболие?! То се считаше за вълшебен балсам за всяка болежка. Беше в метална кутийка с големина на монета, а лъскавата му опаковка привличаше погледа на децата.

Да, обаче знаете ли за какво точно се използва и какви са неговите съставки?!
Балсамът, който е известен още като „Златна звезда“, приличаше на гъст мехлем с много наситен ментолов аромат. „Виетнамското чудо“ се използва сигурно и сега някъде по света като силно ароматерапевтично средство при настинки, главоболие, хрема, гадене или за облекчаване на неразположения. И баби трескаво си го втриват.

Мазилото имаше загряващо, облекчаващо болките и отпускащо действие. Съвсем малко от мехлема стимулира чувствителните нервни окончания, повишавайки кръвооросяването и тонуса, а това става чрез лековитите масла в него.

Продуктът се намираше с връзки или по тайни пазари и битаци. Всъщност в България го донесоха хилядите китайци, които работеха в нашите заводи, където дълго време имаше толкова работа, че работната ръка не стигаше и трябваше да я внасяме.

Като ароматерапевтично средство „виетнамското чудо” се използваше и за възстановяване на нарушения емоционален баланс. Имаше и рецепти: „Нанесете съвсем малко от балсама на слепоочията си и втрийте с масажиращи движения – само след минути ще усетите отпускащото му действие“.

При главоболие се препоръчваше намазване на малко количество от балсама над веждите, а при настинка – да се прилага около синусите и отворите на носа.

Коментари

коментара