Бокова пета при поредното гласуване за шеф на ООН

Бокова пета при поредното гласуване за шеф на ООН
Португалецът Гутереш е начело

Бившият португалски министър-председател Антонио Гутереш отново застана на първо място по време на днешното четвърто по ред гласуване на Съвета за сигурност на ООН между десет кандидати. Българката Ирина Бокова е пета. Въпреки това е тя е първа сред жените, а повечето страни-членки на организацията са на мнение, че постът трябва да се даде на дама. При предишните гласувания Бокона на два пъти излиза на трето място, но днес регистрира по-лош резултат.

67-годишният Гутереш е получил 12 положителни гласа за кандидатурата, два отрицателни и един въздържал се. Съветът за сигурност ще гласува отново на 26 септември. Победителят ще бъде избран през началото на октомври, когато гласуването няма да бъде анонимно. Кандидатите, които получат вето от Великобритания, Китай, Франция, Русия или САЩ ще бъдат отстранени от надпреварата. 
На второ място след Гутереш е словашкият външен министър Мирослав Лайчак с 10 гласа в негова подкрепа, 4 срещу него и един без мнение. На трето място са бившият сръбски външен министър Вук Йеремич и Сърджан Керим от Македония. След Бокова са След нея са аржентинският външен министър Сузана Малкора и бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк. В дъното на списъка са Кристиана Фигерес от Коста Рика и Наталия Герман от Молдова. 

Победителят ще поеме поста генерален секретар на ООН на 1 януари 2017 г. 

  • ирина бокова
  • оон

    Източник: Nbox.bg