По настояване на премиера: Областният на София даде оставка

По настояване на премиера: Областният на София даде оставка
Веселин Пенев изпълни искането на Бойко Борисов. Преди месеци именно по негово желание той не подаде оставка, когато ДСБ излязоха в опозиция

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, която поиска след среща с него. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Днес премиерът Борисов назначи проверка на Главния инспекторат на сделката с царските конюшни. Въпреки че по-рано през деня Пенев отказа да връчи оставка, в края на деня размислил. Събраните до момента факти дадоха пък на премиера мотив да сезира прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая.

Припомняме, че Пенев и Борисов имат предистория. Когато правосъдния министър Христо Иванов подаде оставка, а Радан Кънев обяви, че ДСБ изливат в опозиция, то се очакваше, че областните управители от Реформаторския блок ще последват партията. Тогава обаче Пенев пръв заяви, че няма да подава оставка, а самият премиер се похвали с sms от него, който потвърждаваше това твърдение.

Както Nbox писа по-рано, Пенев е дясната ръка на Касим Дал и именно от квотата на неговата партия бе излъчен за областен управител на София. При встъпването си в длъжност той е акционер в няколко фирми, чиято дейност е свързана с консултантска и рекламна дейност. Тогава той е едноличен собственик на фирмите „Вита консулт“ и „ГП Консулт“. Чрез „Вита консулт“ участва в две обединения „Водна инфраструктура Козлодуй“, и „Водна инфраструктура Криводол“, които изпълняват проекти по европейските фондове.

Днес цялата тази собственост е прехвърлена на съпругата на Пенев – Малина Тотева Пенева. Капиталът само на „Вита консулт“ е 5 млн. лв., показа проверка на Nbox.

  • царски конюшни
  • бойко борисов
  • веселин пенев

    Източник: Nbox.bg