Строят нови бежански центрове, не казват къде

Строят нови бежански центрове, не казват къде
В затворени помещения ще настаняват агресивните чужденци

Държавата оглежда терени за нови центрове за бежанци на територията на цялата страна, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов при посещение в Харманли заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Причината е, че наличните центрове вече са пълни. Костов не уточни какви са терените и къде се намират, но стана ясно, че са празни сгради – военни здания и бивши училища. Същевременно, след обнародването днес на промените в устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците, тя вече има право да обособява т. нар. затворени помещения на територията на всички центрове в страната.

Първанова съобщи, че още утре ще издаде първата заповед за създаването на такива помещения в центъра в Бусманци. Бежанският център в Харманли също ще стане от полузатворен тип. Това ще рече, че на територията му ще бъдат обособени помещения с капацитет за 1000 души, които ще са на затворен режим. В рестриктивната част на бежанския център ще попадат хора с провинения- такива, които са с регистрации по нарушаване на обществения ред в града или пък на вътрешния правилник досега в центъра, като употреба на алкохол или пък участие в свади, уточниха от община Харманли. Те ще напускат частта, в която са настанени при специални условия и режим.

До мерките се стига след като хиляди жители на Харманли излязоха по улиците на протест. 

  • бежанци
  • георги костов

    Източник: Nbox.bg