Ябълките цъфнаха отново

Ябълките цъфнаха отново
Зимата ще е мразовита

Ябълка цъфна в овощната градина на черквата „Успение Богородично“ в санданското село Дамяница, съобщи в редакцията на вестник „Струма“ читателят Никола Георгиев. До узрелите вече плодове клончета започнаха да развиват нови листа, а пъпките се отвориха в нежни бледорозови цветове само за няколко дни, се вижда на снимки, които той направи преди ден.

Н. Георгиев работи в студентските общежития на ЮЗУ „Н. Рилски“ и живее в с. Рилци, но има бащина къща в Дамяница и уикендите прекарва там. По време на лятната августовска отпуска в родното село забелязал, че дръвчетата в овощната градина зад църквата са тръгнали да изсъхват заради продължителните горещини и липсата на дъжд цяло лято. С доста труд успял за няколко дни да оформи редове в спечената и напукана от жегата земя и да полее овошките. След седмица пак го направил и за голяма изненада по празниците сега забелязал, че една от ябълките, която била тръгнала да загива, е пуснала млади листенца и почнала да цъфти.

„Стана ми много драго, че поне една дръвче съм успял да спася”, щастлив е Никола Георгиев. Споменал пред една от възрастните жени в Дамяница за ябълковия цвят, а тя отсякла: „На люта зима е!“, макар в района зимите да не са много сурови. „ Дали ще е люта, не знам, но имам усещането, че ще е много снеговита“, коментира Георгиев

  • ябълка

    Източник: Nbox.bg