Работници ще искат фалит на шефа си

Работници ще искат фалит на шефа си
Поправката в Търговския закон е по предложение на КНСБ 

КНСБ предлага поправка в Търговския закон, която да позволи на работниците да искат несъстоятелност на своя работодател. Предложението беше анонсирано от лидера на синдиката Пламен Димитров по време на среща с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. От конфедерацията поискаха изцяло нов раздел в Кодекса на труда, който да урежда заплащането на труда, и предложиха изработването на Кодекс за държавната служба.

Лидерът на КНСБ мотивира исканата поправка в Търговския закон, свързана с разширяване на правата на работниците.“Така, както всеки един търговец когато някой друг търговец не му е платил фактура за 5 лева, може да поиска, а работник ако има да взима заплати за 20 000 лева, не може да поиска, което според нас нещо не е редно“, каза той, цитиран от Дарик.

От КНСБ настояват за разписване на методика, по която да се определя заплащането на труда у нас – как да се определя основната заплата, каква да е връзката с длъжностната характеристика на работника, както и съотношението между основно и плаващо възнаграждение. Пламен Димитров даде следния пример:

„Така е в Германия. Има такъв законов текст, който препоръчва основното възнаграждение да е 80% от брутното, а допълнителните бонуси да са до 20%“, като бонуси се има предвид трудово изпълнение, а не тези доплащания за нощен труд и извънреден труд“.

  • кнсб
  • фалит

    Източник: Nbox.bg