Бойко Борисов е разпоредил проверка в администрацията на област София-град

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка в администрацията на област София-град по повод продажбата на държавния имот, известен като Царските конюшни. Сградата се намира на софийския булевард „Княз Дондуков“. 

В четвъртък стана ясно, че за квадратен метър от имота са платени по 90 лева, което е далеч под пазарната стойност. Имотът е 7.5 дка, а купувач е фирмата „Евротрансбилд“ с управител Янко ИвановТой е бивш председател на Управителния съвет на КТБ. Проверката трябва да установи дали е спазен Законът за държавната собственост.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова каза, че ако има нарушения, премиерът Бойко Борисов ще поиска оставката на областния управител Веселин Пенев, отговорен за сделката:

Ако се установи нередност на сделката, казва, че очаква областният управител да си подаде оставката, ако не си я подаде, той ще му я поиска, защото има доста съмнения. Очакваме да видим по документи какво се е случило.

Бъчварова припомни, че процедурите по имота се провеждат от времето на тройната коалиция.

Цветан Цветанов коментира, че за сделката са отговорни и от партия „Демократи за силна България“, чието назначение е областният управител:

ГЕРБ няма какво да коментира. Спорещите страни си остават БСП и ДСБ, за да видим как и защо се стигна до тази сделка. Изцяло подкрепяме премиерът Борисов, РБ да оттегли сегашният областен управител. Няма да позволим подобни действия да петнят името на сегашния МС и на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението.

Засега ДСБ не са коментирали темата.

Източник: БНР