Осъдиха приют за кучета заради ухапване от помияр

Осъдиха приют за кучета заради ухапване от помияр
Решението на съда в Шумен е прецедент

Мъж, ухапан от бездомно куче, осъди община Шумен да му плати обезщетение за болките, стреса и белега. Магистратите уважиха 3000 лв. за претърпени неимуществени вреди, плюс още 35 лв. за издаване на медицинско свидетелство.

Потърпевшият е водил частно гражданско дело срещу общината, която е направила искане за конституиране в делото на трето лице помагач – Сдружението с нестопанска цел „Надежда за животните“, уточнява „Труд”. Общината и сдружението, което управлява приюта за пимияри в Шумен имат договор за съвместна дейност в борбата с бездомните кучета. Кметството предявява обратен иск срещу сдружението да заплати въпросните 3035 лв. През юли съдия Людмила Григорова от районния съд на Шумен се е произнесла в полза на общината.  Сдружението трябва да плати обезщетението на кметството, а то от своя страна дължи сумата на ухапания гражданин, пише в решението.

Казусът не е решен окончателно. От „Надежда за животните“ са атакували решението пред Окръжен съд-Шумен като последна възможност. Делото все още не е насрочено, но от последната дума на магистратите зависи как ще се решават подобни казуси занапред, защото случаят е прецедент, коментират юристи. Досега винаги общината във всеки български град е поемала разходите по подобни дела.

Шуменецът Росен Р. (45 г.) е нападнат от куче с марка на ухото на 7 юни 2015 г., докато се връща от кварталния магазин към блока си на ул. „Северна“ в Шумен. Черното рошаво псе го захапало по левия крак, когато го подминавал. Отхапало плът на две места от лявата подбедрица. Стресиран, мъжът се прибрал у дома, съпругата и децата му се изплашили от шурналата кръв. Превързали го, наложило се да взема успокоителни, куцал десет дни, останал му и грозен белег. Изпитвал постоянен страх от кучета продължително време. 

  • дело
  • куче
  • шумен

    Източник: Nbox.bg