Близнаците от Аушвиц – когато съветската армия освобождава лагера на смъртта „Аушвиц“ преди 70 години много от затворниците са били убити или бягат далече от отстъпващите нацисти

Когато съветската армия освобождава лагера на смъртта „Аушвиц“ преди 70 години много от затворниците са били убити или бягат далече от отстъпващите нацисти.
Сред тези, които са останали в лагера са някои деца –
близнаци, които са били обект на тревожните експерименти на д-р Йозеф Менгеле,
пише Би Би Си.

Вера Кригъл и близначката ѝ Олга са били само на 5 годинки, когато са взети от селото им в Чехословакия и изпратени в „Аушвиц“.

Двете са транспортирани във вагон за животни, който бил толкова претъпкан, че дори мъртвите стояли изправени. Вера си спомня пристигането в лагера като „абсолютен терор“, като децата трябвало да минат през труповете, за да слязат от влака.

Новопристигналите веднага били разпределяни. Слабите били изпращани веднага в газовите камери, а силните получавали работа. Менгеле и помощниците му били там, за да търсят близнаци.
Вера, сестра ѝ и майка им били заведени право при капитана от СС Йозеф Менгеле. Той бил много заинтригуван от трите, тъй като описвал майката с „перфектни арийски черти“ и сини очи, докато двете момиченца били с кафяви очи.

Менгеле ги избира за експериментите си.

Друга жена, която си спомня пристигането си в „Аушвиц“ е Йона Лакс, доведена в него като тийнейджър от гетото в Лодз, Полша. Тя не е била разпозната като близнак от самото начало и първоначално е насочена към газовата камера. Сестра ѝ обаче казва на Менгеле, че са близначки и той я отвежда в лабораторията си.

Йозеф Менгеле е бил асистент на известен изследовател, който изучавал близнаци в Института за наследствена биология и расова хигиена във Франкфурт, а работа в „Аушвиц“ започва през май 1943 г.

Той имал на разположение неограничено количество близнаци, които да изучава и нямало да има проблеми, ако те умрат.
Доктор Йозеф Менгеле Доктор Йозеф Менгеле Източник: Getty Images/Guliver
Според професор Пол Уайндлинг от Оксфорд стотици деца са били използвани в опитите на Менгеле. „Намерих доклад от затворник, който е бил лекар и бактериолог, принуден да работи за Менгеле. В този доклад пише, че там е имало 732 двойки близнаци“, казва Уайндлиг, който предполага, че Менгеле се е интересувал от генетика.

„Мисля, че д-р Менгеле се е интересувал от наследствеността и вероятността една жена да роди близнаци“, обяснява професорът.

Някои от децата, оцелели от лагера на смъртта, сега са в напреднала възраст и имат малко спомени от експериментите, а други имат спомени, които обаче може да не са 100% точни.
Йона Лакс казва, че

Менгеле е отстранявал органи на хора без упойка, а ако единия от близнаците умре, другият ще бъде убит.

Вера Кригъл пък разказва как той убивал хора с инжекция в сърцето и след това им правел дисекция.

Тя си спомня момента, в който е въведена в лабораторията. „Видях една цяла стена от човешки очи. Стена от сини, кафяви и зелени очи. Тези очи се взираха в мен, приличаха на колекция от пеперуди и аз паднах на пода“, разказва тя.

Първият експеримент, в който участва се изразявал в това да бъде държана заедно със сестра ѝ в малка дървен клетка и да получава болезнени инжекции в гърба, тя не знае защо, но предполага, че Менгеле е правил опити да промени цвета на очите ѝ.
В друг експеримент те двете и още повече от 100 двойки близнаци са инжектирани с бактерия, която причинява болестта Нома (или воден рак) – инфекция, която засяга устата и гениталиите, появяват се циреи, които често гангренясват.
Някои близнаци получават треска, някои умират. Освен това тя си спомня, колко гневно реагирал Менгеле, когато някои близнаци изчезнали. Когато това се случило, Вера гледала да му покаже, че той не може напълно да доминира над нея.
Освен с близнаци, Менгеле правил опити и с джуджета, гиганти и роми.
Моти Алон, който деветгодишен пристига в „Аушвиц“, си спомня, че е бил принуден да гледа как джудже и жена от ромски произход правят секс.
На 26 януари 1945 г. пазачите в „Аушвиц“ са в паника, заливат бараките с бензин в опит да унищожат всички доказателства“, спомня си Вера Кригъл. С голям куп семейни снимки тя, сестра ѝ и майка им бягат от лагера, но са заловени, жестоко пребити и върнати обратно в бараките.
Деца от „Аушвиц“ показват номерата на ръцете си на руснаците, освободили лагера Деца от „Аушвиц“ показват номерата на ръцете си на руснаците, освободили лагера

На следващия ден съветските войски влизат в „Аушвиц“. Войниците „донесоха раирани палта и ни казаха да ги облечем и да навием нагоре ръкавите им, за да покажем номерата на ръцете си.
Те ни снимаха, нас децата. Искаха да знаят какво се е случило с нас и експериментите на Менгеле. Всичко беше записано“, разказва Вера.
Що се отнася до д-р Йозеф Менгеле, той бяга на Запад и е арестуван от американската армия. Той обаче няма татуировка с кръвната група на СС на ръката си и е освободен от частта, която го заловила, тъй като войниците не са знаели, че името му е в списъка на големите военнопрестъпници.
Той работи като ратай в Бавария, преди да избяга в Аржентина през 1949 г.
Въпреки, че западногерманските власти издават заповед за задържането му през 1959 г, Менгеле остава в Южна Америка. Той умира от инсулт в бразилски курорт през 1979 г. Погребан е в Сао Пауло под името Волфганг Герхард.

Be the first to comment

Leave a Reply