България победи Люксембург с 4:3

Националният тим се наложи с мъка над Люксембург, в същинска корида, с 4:3. Световните квалификации за България за малко да приключат още преди да са почнали.

Така първата световна квалификация от кампанията за Мондиал 2018 за „трикольорите“ се превърна във влакче на ужасите, но в крайна сметка завърши с три точки за България.

След равенствата в другите срещи от групата обаче, българският национален отбор е лидер в нея.

Стартовите състави:

БЪЛГАРИЯ: Вл.Стоянов, Ст.Попов, Недялков, Чорбаджийски, М.Александров, Рангелов, И.Попов, Марселиньо, Иван Иванов, Георги Миланов, Дяков.

ЛЮКСЕМБУРГ: Жубер, Шано, Малже, Филипс, Жерсон, Мартинс, Да Мота, Тил, Муч, Янс, Йоаким.

България нямаше някакво категорично преимущество в началния четвърт час от мача, като първите точни удари към една от двете врати бяха отправени от гостите.

Националите на няколко пъти опитаха да обстрелват от разстояние вратата на Люксембург и в 16-та минута именно с далечен шут откриха резултата.

Димитър Рангелов сам си създаде ситуацията и стреля мощно от над 20 метра, за да накаже стража Жубер.

Отново Митко Рангелов опита да притесни гостите в 26-та минута, след страхотно извеждащо подаване на Марселиньо, но те бе точен.

Десетина минути по-късно и Мишо Александров тества Жубер, но вратарят отрази.

В 42-та минута и гредата помогна на Люксембург, след силен шут на Георги Миланов в страничния стълб.

Второто полувреме бе далеч по-интересно и предложи много емоции – и негативни, и положителни.

Бившият футболист на ЦСКА Орелиен Жоаким показа класа след подновяването на играта, и след като Марселиньо и Георги Миланов направиха пропуски за България, Люксембург нанесе своя удар.

В 60-та минута изключително груба грешка в защитата на България, на Иван Иванов и Божидар Чорбаджийски, позволи на Жоаким да бутне леко топката покрай падналия на земята Владо Стоянов, и тя бавно и спокойно да влезе в мрежата за 1:1.

Две минути по-късно Люксембург тотално шокира националите ни, и Жоаким пак се разписа! Той излезе един на един срещу Иван Иванов, след бърза контраатака на гостите, и с две движения матира бранителя, а след това прати кълбото технично покрай Стоянов за 1:2.

В 65-та минута стихийният натиск на България донесе успех, и Марселиньо изравни. Това се случи след центриране от корнер на Сашо Тонев, топката бе отклонена от Ивелин Попов, и Марселиньо с глава направи 2:2.


В група А България има сериозна съпротива – Франция, Холандия и Швеция, и  Люксембург и Беларус.

Победителят от всяка група се класира директно за Световно първенство. Най-добрите осем втори отбора, от девет групи, играят бараж.

Кампанията започва днес, и завършва чак в началото на октомври 2017-та година.

Срещу Люксембург България има стопроцентова успеваемост – 12 победи в 12 срещи.

Най-често срещаният резултат между двата тима е 3:0, като един-единствен път Люксембург е вкарвал гол в България – през далечната 1969 година. Останалите резултати на наш терен са четири пъти 3:0 и три пъти 4:0.

Be the first to comment

Leave a Reply