Порошенко: Все по-трудно получаваме подкрепа срещу руската агресия

Членството в НАТО продължава да бъде стратегическа цел за Украйна, заяви президентът Петро Порошенко, цитиран от Франс прес.
За Украйна става все по-трудно да си осигури подкрепа от Запада за борбата срещу „руската агресия“, заяви Порошенко и допълни, че не изключва възможността за пълномащабно руско нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс.

Украйна ще продължи да има нужда от силна международна подкрепа в борбата срещу руската агресия. Но осигуряването на тази подкрепа става все по-трудно за нашите дипломати заради различни обективни и субективни фактори, каза Порошенко пред парламента на първото му заседание след края на лятната ваканция.

В общи линии благодарение на укрепване на отбранителната способност на нашите въоръжени сили чувстваме много по-голяма сигурност, отколкото преди година или две. И заявяваме, че ще отговорим на Минските споразумения, въпреки че това е трудно за нас.

Порошенко каза, че Украйна планира да похарчи три процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана през 2017 г. и подчерта, че тази тежест е критична за социалната сфера в страната.
Порошенко изрази притеснения, свързани с евентуални политически промени в Европа.

Догодина има избори в няколко европейски държави, след които могат да дойдат на власт политически сили, които може и да не са екстремисти, но са склонни на компромис с Кремъл. И смятат, че могат да постигнат споразумение с агресора.  

Европа все още говори с един глас, но има и страни, в които руският акцент е вече доста ясно доловим, предупреди Порошенко.

Източник: БНР