Извън Перник: Напрежение между Белград и Подгорица заради историята

Криза в отношенията между кандидатстващите за членство в Европейския съюз Черна гора и Сърбия – заради различна интерпретация на историята, предаде БНР.

Министерството на външните работи в Подгорица обяви в събота за персона нон грата посланика на Сърбия Владимир Божович. Поводът е негово изявление, в което споменава, че Великата народна скупщина от 1918 година, известна още като Подгоричката скупщина, е изразила свободната воля на черногорския народ да се обедини с братска Сърбия.

Според настоящото черногорско правителство обаче с това събитие отпреди 102 години неправомерно е отнет суверенитетът на страната. Така е записано в резолюция на парламента в Подгорица от 2018 година. Затова Божович ще трябва да си замине за Сърбия най-късно утре.

Белград първо реагира според дипломатическата практика и реципрочно даде 72 часа на черногорският посланик Тарзан Милошевич да си замине за Подгорица. Вчера обаче Сърбия отмени това решение. Президентът Александър Вучич обясни защо:

„Смятам, че животът и отношенията между комшии и приятели са по-важни от конвенциите. Няма никаква причина, нито бихме загубили нещо, ако вместо слабост, покажем сила и се откажем от прогонването на посланик на Черна гора. Не бива да се държим като два овена, които си мерят рогата. Искаме да покажем приятелски и  добри братски отношения“.

Днес обаче външното министерство на Черна гора декларира, че обявяването на сръбския посланик за персона нон грата няма да бъде отменено – защото той отдавна и многократно се е месил във вътрешните работи на Черна гора.

Очаква се тази седмица да бъде утвърдено новото правителство на тази бивша югославска република, което ще бъде доминирано от просръбски фракции.

Be the first to comment

Leave a Reply