Извън Перник: Напрежение между Белград и Подгорица заради историята

Криза в отношенията между кандидатстващите за членство в Европейския съюз Черна гора и Сърбия – заради различна интерпретация на историята, предаде БНР.

Министерството на външните работи в Подгорица обяви в събота за персона нон грата посланика на Сърбия Владимир Божович. Поводът е негово изявление, в което споменава, че Великата народна скупщина от 1918 година, известна още като Подгоричката скупщина, е изразила свободната воля на черногорския народ да се обедини с братска Сърбия.

Според настоящото черногорско правителство обаче с това събитие отпреди 102 години неправомерно е отнет суверенитетът на страната. Така е записано в резолюция на парламента в Подгорица от 2018 година. Затова Божович ще трябва да си замине за Сърбия най-късно утре.

Белград първо реагира според дипломатическата практика и реципрочно даде 72 часа на черногорският посланик Тарзан Милошевич да си замине за Подгорица. Вчера обаче Сърбия отмени това решение. Президентът Александър Вучич обясни защо:

„Смятам, че животът и отношенията между комшии и приятели са по-важни от конвенциите. Няма никаква причина, нито бихме загубили нещо, ако вместо слабост, покажем сила и се откажем от прогонването на посланик на Черна гора. Не бива да се държим като два овена, които си мерят рогата. Искаме да покажем приятелски и  добри братски отношения“.

Днес обаче външното министерство на Черна гора декларира, че обявяването на сръбския посланик за персона нон грата няма да бъде отменено – защото той отдавна и многократно се е месил във вътрешните работи на Черна гора.

Очаква се тази седмица да бъде утвърдено новото правителство на тази бивша югославска република, което ще бъде доминирано от просръбски фракции.

Коментари

коментара